Qeni rakun japonez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Qeni rakun japonez
Tanuki By Iwanafish- Cropped.jpg
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
Nënlloji:
N. p. viverrinus

Qeni rakun japonez (Nyctereutes procyonoides viverrinus), i njohur gjithashtu si tanuki (japonisht: タ ヌ キ ose 狸; shqiptimi [taꜜnɯki]), është një nënlloj i qenit rakun aziatik.

Si tanuki, kafsha ka qenë e rëndësishme në folklorin japonez që nga kohërat e lashta. Tanuki legjendar vlerësohet të jetë djallëzor dhe i lezetshëm, një mjeshtër maskimi dhe formësimi, por disi i butë dhe i munguar. Është gjithashtu një temë e zakonshme në artin japonez, veçanërisht statuja.

Qeni rakun japonez është kryesisht nate, por dihet se është aktiv gjatë ditës. Ata vokalizojnë duke hungëruar zëra të ngjashme me ato të maceve të zbutura. Ashtu si macet, qeni rakun japonez harkon kur është duke u përpjekur të frikësojë kafshët e tjera; megjithatë, ata marrin një qëndrim mbrojtës të ngjashëm me atë të kanideve të tjerë, duke ulur trupat e tyre dhe duke treguar barkun e tyre për t'u nënshtruar.

Zakonisht grupet shoqërore janë të kufizuara në një çift shumimi, por qentë rakunjaponezë mund të qëndrojnë në një grup individësh jo të çiftuar derisa të gjejnë dikënd.

Speciet janë kryesisht monogame. Periudha e shumimit për speciet është sinkronizuar midis femrave dhe meshkujve dhe zgjat midis shkurtit dhe prillit. Një grup vegjlish (zakonisht me 4-6 këlyshë) lind pas një periudhe shtatzënie prej 9 javësh. Prindërit kujdesen për këlyshët e tyre në një gropë për rreth një muaj, dhe pastaj për një muaj tjetër pasi këlyshët largohen nga gropa.

Qentë rakun japonez jetojnë për 7-8 vjet në natyrë, dhe kanë arritur moshën 13 vjeç në robëri.