Jump to content

Qeveria e Italisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qeveria e Italisë është në formën e një republike demokratike dhe u krijua me një kushtetutë në vitin 1948. Ajo përbëhet nga nënndarje legjislative, ekzekutive dhe gjyqësore, si dhe nga një kryetar shteti ose president.

Kushtetuta italiane është rezultat i punës së Asamblesë Kushtetuese, e cila u formua nga përfaqësuesit e të gjitha forcave antifashiste që kontribuan në humbjen e forcave naziste dhe fashiste gjatë Luftës Civile Italiane.[1] Neni 1 i kushtetutës italiane thotë: Italia është një Republikë demokratike e themeluar mbi punën. Sovraniteti i takon popullit dhe ushtrohet nga populli në format dhe në kufijtë e Kushtetutës.[2]

Duke deklaruar se Italia është një republikë demokratike, neni deklaron solemnisht rezultatet e referendumit kushtetues i cili u zhvillua më 2 qershor 1946. Shteti nuk është një pronë e trashëguar e monarkut në pushtet, por është një Res Publica, që i përket të gjithëve. .

Njerëzit që thirren për të administruar përkohësisht republikën nuk janë pronarë, por shërbëtorë; dhe të qeverisurit nuk janë nënshtetas, por qytetarë. Dhe sovraniteti, që është fuqia për të bërë zgjedhje që përfshijnë të gjithë komunitetin, i përket popullit, në përputhje me konceptin e një demokracie, nga demos (populli) dhe kratìa (pushtet) grek. Megjithatë, ky pushtet nuk duhet të ushtrohet në mënyrë arbitrare, por në format dhe në kufijtë e përcaktuar nga shteti i së drejtës.

  1. ^ McGaw Smyth, Howard (shtator 1948). "Italy: From Fascism to the Republic (1943-1946)". The Western Political Quarterly. 1 (3): 205. doi:10.2307/442274. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "The Italian Constitution". The official website of the Presidency of the Italian Republic. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)