Jump to content

Qeveria jugosllave në mërgim

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hoteli Claridge në Londër, ku ishte vendosur qeveria jugosllave në mërgim gjatë luftës.

Qeveria e Mbreterise Jugosllave ne mergim (serbo-kroatisht: Влада Краљевине Југославије у егзилу Vlada Kraljevine Jugoslavije u egzilu) ishte nje qeveri ne mergim e Jugosllavise e drejtuar nga Mbreti Pjeter II i Jugosllavisë.

Mbreti Pjetri II duke u takuar me Kryeministrin e Qeverisë Jugosllave në Mërgim, Ivan Shubashiq.

Ajo u evakua nga Beogradi ne prill 1941 pas pushtimit te Jugosllavise nga Boshti nazi-fashist, dhe ne fillim shkoi ne Greqi, me pas ne Palestine mandatore, pastaj ne Egjipt dhe ne fund, ne qershor 1941, ne Mbreterine e Bashkuar e Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut. Prandaj gjithashtu njihet si "Qeveria ne Londer". Pushoi se ekzistuari ne 1945 me vendosjen e Josip Broz Titos ne krye te RSF te Jugosllavise.