Jump to content

Qukapiku i gjelbër

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Qukapiku i gjelbër
Femer
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
P. viridis
Emri binomial
Picus viridis
Linnaeus, 1758

31-33 cm, krahët e hapur: 40-42 cm.

Fluturon vrullshëm dhe papritur nga toka në një grumbull drurësh ose nga një fole milingonash në një livadh. Pjesa e pasme është ngjyrë e verdhë e shndritshme, kurse pjesa e sipërme e kurrizit ngjyrë jeshile. Ky qukapik njihet nga kurora e kuqe dhe fluturimet në formën e valëve. Edhe pse zakonisht takohet në pemë, mund të ndeshet shpesh edhe në tokë. Kur është në pemë, edhe nëse është duke kënduar, është e vështirë t’i gjesh vendndodhjen, ngaqë qëndron palëvizur në degë midis gjetheve. Të vegjlit kanë njolla të zeza në qafën dhe kraharorin me ngjyrë të bardhë.

Përhapja dhe habitati

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jetojnë në pyje të hapur gjethegjerë dhe në parqe, më rallë edhe në pyje halore dhe në pyje të dendur.

Foletë i vendos në zgavrat e trungjeve të pemëve. Femra lëshon 5-7 vezë që i ngroh për 15-17 ditë. Të vegjlit fluturojnë pas tre javësh.

Kryesisht larvat, milingonat, ose insektet që i kapin duke hapur vrima në dru.

I fortë dhe i qartë, me gërvishtje hundore të tipit ”kju kju kju kjukjukju” ose një “kjukjukjukju” më e mprehtë.