Raca (blegtori)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Raca (në blegtori dhe zoologji) është një grup specifik i kafshëve shtëpiake që kanë një pamje homogjene (fenotip), sjellje homogjene, dhe/ose karakteristika të tjera që e dallojnë atë nga organizmat tjerë të së njëjtës specie. Racat janë formuar përmes izolimit gjenetik dhe përshtatjes natyrore në mjedis ose seleksionimit racor, apo përmes të dyjave. Pavarësisht nga centralizimi i idesë së "racave" të bujqësisë, blegtorisë dhe të mbarështimit të kafshëve, asnjë definicion i vetëm i pranuar shkencërisht i termit nuk ekziston. Prandaj, një racë nuk është një klasifikim objektiv ose biologjikisht i verifikuar, por në vend të kësaj është një term i artit midis grupeve të mbarështuesve që ndajnë një konsensus rreth asaj se cilat cilësi i bëjnë disa anëtarë të një specieje të caktuar pjesëtarë të një nënbashkësie të emërtuar. [1] [2]

Kur mbarështohen së bashku, individët e të njëjtës racë ia kalojnë këtyre tipareve të parashikueshme të pasardhësve të tyre dhe kjo aftësi - e njohur si "mbarështimi i vërtetë" - është një kërkesë për një racë. Bimë janë më shumë të njohura si kultivarë. Pasardhësit e prodhuar si pasojë e mbarështimit të kafshëve të një race me kafshë të tjera të një race tjetër njihen si kryqëzime ose racë të përziera. Kalimet ndërmjet varianteve të kafshëve ose bimëve mbi nivelin e racave / kultivarëve (dmth midis llojeve, nënspecies, varietetit botanik, madje edhe gjini të ndryshme) quhen hibride. [3]

Listat e racave të kafshëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ The state of the world's animal genetic resources for food and agriculture. Barbara Rischkowsky and Dafydd Pilling. Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture. 2007
  2. ^ The Genetics of Populations. Jay L Lush. Iowa State University Press. 1994
  3. ^ Banga, Surinder S. (November 25, 1998). Hybrid Cultivar Development, p. 119. Springer-Verlag. ISBN 3-540-63523-8

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]