Jump to content

Radiani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Radiani, i shënuar me simbolin rad, është njësia e kënditSistemin Ndërkombëtar të Njësive (SI) dhe është njësia standarde e masës këndore e përdorur në shumë fusha të matematikës . Përcaktohet kështu që një radian është këndi në qendër të një rrethi i tendosur nga një hark që është i barabartë në gjatësi me rrezen. [1] Njësia ishte më parë një njësi plotësuese SI dhe aktualisht është një njësi SI e prejardhur pa dimensione, [1] e përcaktuar në SI si 1 rad = 1 [2] dhe e shprehur në termat e njesisë bazë SI metër (m) si rad = m/m . [3] Këndet pa njësi të specifikuara në mënyrë eksplicite supozohet se maten në radianë, veçanërisht në shkrimin matematikor. [4]

E ç'është radiani?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një radian përkufizohet si këndi i shtrirë nga qendra e një rrethi i cili tendos një hark të barabartë në gjatësi me rrezen e rrethit. [5] Në përgjithësi, madhësia në radiane e një këndi është e barabartë me raportin e gjatësisë së harkut me rrezen e rrethit; kjo shprehet si , ku θ është këndi i tendosur në radianë, s është gjatësia e harkut dhe r është rrezja. Një kënd i drejtë është saktësisht radianë. [3]

Rrethi vetë (360°) që korrespondon me një rrotullim të plotë është gjatësia e perimetrit të pjestuar me rrezen, e cila është , ose 2π . Kështu, 2π radian është i barabartë me 360 gradë.

Lidhja 2π rad = 360° mund të nxirret duke përdorur formulën për gjatësinë e harkut, . Meqenëse radiani është masa e një këndi që tendoset nga një hark me gjatësi të barabartë me rrezen e rrethit, . Kjo mund të thjeshtohet më tej për . Duke shumëzuar të dyja anët me 360° merret 360° = 2π rad .

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Matematikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në kalkulus dhe në shumicën e degëve të tjera të matematikës përtej gjeometrisë praktike, këndet maten në radianë. Kjo për shkak se radianët kanë një natyrshmëri matematikore që çon në një formulim më elegant të disa rezultateve të rëndësishme.

Rezultatet në analizën matematike që përfshijnë funksione trigonometrike mund të shkruhen në mënyrë elegante dhe të përmbledhur kur argumentet e funksioneve shprehen në radianë. Për shembull, përdorimi i radianëve çon në formulën e thjeshtë të limitit

që është baza e shumë identiteteve të tjera në matematikë, duke përfshirë

Funksionet trigonometrike gjithashtu kanë zgjerime të thjeshta dhe elegante të serive kur përdoren radianët. Për shembull, kur është në radianë, seria e Tejlorit për bëhet:

Nëse do të shprehej në gradë, atëherë seria do të përmbante faktorë të çrregullt që përfshijnë fuqitë e : nëse është numri i gradëve, numri i radianëve është , kështu që

Fizikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Radiani përdoret gjerësisht në fizikë kur kërkohen matje këndore. Për shembull, shpejtësia këndore zakonisht shprehet në njësinë radian për sekondë (rad/s). Një rrotullim për sekondë korrespondon me 2 π radian për sekondë.

Në mënyrë të ngjashme, njësia e përdorur për nxitimin këndor është shpesh radian për sekondë për sekondë (rad/s 2 ).

Për qëllime të analizës dimensionale, njësitë e shpejtësisë këndore dhe nxitimit këndor janë përkatësisht s −1 dhe s −2 .

  1. ^ a b International Bureau of Weights and Measures 2019: "The CGPM decided to interpret the supplementary units in the SI, namely the radian and the steradian, as dimensionless derived units."
  2. ^ International Bureau of Weights and Measures 2019: "One radian corresponds to the angle for which s = r, thus 1 rad = 1."
  3. ^ a b International Bureau of Weights and Measures 2019.
  4. ^ Ocean Optics Protocols for Satellite Ocean Color Sensor Validation, Revision 3 (në anglisht). National Aeronautics and Space Administration, Goddard Space Flight Center. 2002. fq. 12.
  5. ^ Protter, Murray H.; Morrey, Charles B. Jr. (1970), College Calculus with Analytic Geometry (bot. 2nd), Reading: Addison-Wesley, fq. APP-4, LCCN 76087042 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)