Jump to content

Radio Televizioni i Malit të Zi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Radio Televizioni i Malit të Zi - RTMZ (Gjuha malazeze: Radio Televizija Crne Gore - RTCG) është transmetuesi publik i Malit të Zi. Një kompani shtetërore me selinë e saj në Podgoricë, ajo përbëhet nga Radio Mali i Zi (Gjuha malazeze: Radio Crne Gore) dhe Televizioni i Malit të Zi (Gjuha malazeze: Televizija Crne Gore). Në korrik 2001, RTMZ u bë anëtare e përbashkët e Unionit Evropian të Transmetuesve (EBU). Ai u bë anëtare e plotë e EBU me shpalljen e pavarësisë së Malit të Zi në vitin 2006.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stacioni i parë radiofonik në Ballkan dhe Evropën Juglindore u krijua në Mal të Zi me hapjen e një transmetuesi të vendosur në kodrën e Volujicës afër Tivarit nga Knjaz Nikola I Petrović-Njegoš më 3 gusht 1904. Radio Cetinja filloi transmetimin më 27 nëntor 1944 dhe në vitin 1949 u formua Radio Titogradi. Në vitin 1990 ndryshoi emrin në Radio Crna Gora.

Në vitin 1957, antena e parë televizive u vendos në malin Lovćen . Ajo mundi të merrte foto nga Italia. RTV Titogradi u themelua në vitin 1963 për të prodhuar programe origjinale televizive. RTV Titogradi më vonë u bë RTMZ - RTCG. Transmetimi i parë nga TVMZ - TVCG në Beograd ishte një program lajmesh në vitin 1964.

Që nga tetori 2002, RTMZ është anëtare e EGTA, Grupi Evropian i Reklamimit Televiziv. Stacioni transmeton gjithashtu në Australi dhe Zelandën e Re përmes satelitit Optus D2 përmes UBI World TV

Menaxhimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

RTMZ rregullohet me Ligjin për Shërbimet Publike të Radiodifuzionit, duke kërkuar që ajo t'u shërbejë interesave të të gjithë qytetarëve të Malit të Zi, pavarësisht nga përkatësia e tyre politike, fetare, kulturore, racore ose gjinore. [1] :20

RTMZ drejtohet nga një Këshill prej 9 anëtarësh, të cilët janë ekspertë të propozuar nga organizatat e shoqërisë civile dhe të emëruar nga Kuvendi me shumicë të thjeshtë. Këshilli i RTMZ-së emëron Drejtorin e Përgjithshëm të RTMZ-së dhe avokon në interesin publik. Megjithëse procedura e emërimit të saj duhet të sigurojë pavarësinë e Këshillit, fakti që disa nga organizatat emëruese marrin fonde shtetërore ka bërë që OSBE-ja dhe Këshilli i Evropës të shprehin shqetësimin për mungesën e pavarësisë së tyre nga koalicioni qeveritar. [2]

RTMZ shihet gjerësisht si i varur nga Qeveria, [3] veçanërisht pas shkarkimeve të pretenduara të motivuara politikisht të gazetarëve në vitin 2011. RTMZ nuk paguan tarifë për licencën e transmetimit dhe financohet drejtpërdrejt nga buxheti i shtetit (1,2% e buxhetit) si dhe nga të ardhurat nga reklamat (për një kohë të kufizuar transmetimi) dhe të ardhurat nga shitjet. Financat e saj kanë qenë në telashe kohët e fundit dhe ajo falimentoi në 2012, duke rrezikuar më tej kredencialet e saj të pavarësisë. [1] :20Qëndrueshmëria financiare e RTMZ është shpesh në rrezik dhe mbështetet shumë tek qeveria si burimi kryesor i financimit. Stoku i borxhit të RTMZ (2.4 milion €) u mbulua nga buxheti i shtetit në vitin 2014. [4]

Kanalet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

RTMZ ka katër kanale televizive: tre tokësore, një ndërkombëtare; ka gjithashtu edhe dy radio stacione.

TV
  • TVCG 1 – Lajme dhe prodhime vendore.
  • TVCG 2 – Sporte dhe argëtim.
  • Kanali i Parlamentit – Argumente politike nga Parlamenti i Malit të Zi
  • TVCG SAT – Kanali ndërkombëtar RTMZ nëpërmjet satelitit.
Radio
  • Radio Crne Gore – gjeneralist
  • Radio 98 – e orientuar nga rinia

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Elda Brogi, Alina Dobreva, and Pier Luigi Parcu, "Freedom of Media in the Western Balkans", study for the European Parliament's Subcommittee on Human Rights, October 2014, EXPO/B/DROI/2013/16
  2. ^ OSCE, PACE (2013), Montenegro, Presidential Election, 7 April 2013: Statement of Preliminary Findings and Conclusions. Podgorica: OSCE, PACE.
  3. ^ AIM and Methodology of the Research (2012), Citizens’ Views on Media Freedoms in Montenegro. Report.
  4. ^ Freedom House, Freedom of the Press Report - Montenegro Arkivuar 6 dhjetor 2017 tek Wayback Machine 2015