Jump to content

Radio teleskopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Radioteleskopi më i madh i Evropës, me gjerësi 100 m. Efelsberg, Gjermani.
Radio Teleskopi 64 metërsh në Vëzhguesin Parkes, Australi.
Radio teleskopi është një prej veglave të ndryshme të përdorura nga astronomët.

Radioteleskopi është një aparat matës që përdoret në radioastronomi, me ndihmën e të cilit mund të vëzhgohen trupa qiellorë, që rrezatojnë valë elektromagnetike në zonën spektraleradiovalëve. Radioteleskopët zakonisht janë antena të lugëta e të drejtueshme që mund të përdoren veçmas apo në grupe.

Ne dallim me teleskopin e "rendomte", i cili prodhon imazhe te dukshme drite, një radio teleskop "shikon" vale radiore (rrezatuese) te lëshuara nga burime radiore.

Radioteleskopi me i njohur, që është edhe me i madhi, gjendet ne Arecibo, ne Porto Riko, me gjerësi prej 305 metrash. Radioteleskopi me i madh evropian, qe është edhe me i madhi i ndërtuar nga një antene e vetme e drejtueshme, gjendet ne Efelsber, te Gjermanisë, dhe ka një diametër prej 100 metrash.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]