Ramadan Kosova

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Ramadan Kosova ka qenë oficer kosovar ne qeverinë e parë të shtetit shqiptar.

Jeta[redakto | përpunoni burim]

Oficer Ramadan Kosova ka lindur më dhe vdekur më . Kreu shkollën për oficer në .

Morri pjesë aktive në strukturimin e ushtrisë shqiptare të porsaformuar. Ishte një nga kosovarët e shumtë qe dhanë kontributin përngritjen e shtetit shqiptar por shpesh ngelën si heronj te heshtur.

Lufta kundër andarteve greke[redakto | përpunoni burim]

Komisioni i Kuçit ngriti nën armë mbi 300 luftëtarë. Për të përballuar rrezikun e pushtimit edhe në fshatin Kallarat u formua një komision për drejtimin e veprimeve luftarake, i përbërë nga Alem Tola, Laze Sinani, Hodo Kalemi, Murat Cane dhe Selim Bajrami. Komisioni lëshoi thirrjen "të gjithë në këmbë për të mbrojtur vatanin”. U rreshtuan në formacione të çetave 121 burra dhe 38 gra e vajza. Bolena formon çetën e saj me rreth 60 luftëtarë. I gjithë Kurveleshi i Poshtëm përgatitet për luftë. Më në thellësi qëndron si shqiponjë Sali Vranishti me çetën e tij, i gatshëm të hidhej në përleshje. Një çetë të fortë me 80 vetë ngriti fshati Borshi. Këtu erdhi një togë me ushtarë të qeverisë së Vlorës, komanduar nga një oficer kosovar, që quhej Ramadan Kosova dhe që u shqua në luftime.