Rasti për Kosovën: Rruga drejt Pavarësisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rasti për Kosovën: Rruga drejt Pavarësisë (Anglisht: The Case for Kosova: Passage to Independence) është libër e botuar në Anthem Press në korrik të vitit 2006. Libri u redaktua nga Anna Di Lello dhe pasëthënja u bë nga shkrimtari Ismail Kadare.

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky libër bën rastin për pavarësinë e Kosovës - e cila ishte pjesë e Jugosllavisë - dhe aktualisht një protektorat ndërkombëtar i udhëhequr nga Kombet e Bashkuara - në një kohë kur diplomacia ndërkombëtare është thellësisht e përfshirë në zgjidhjen e çështjes kontestuese të statusit të saj përfundimtar. Negociatat filluan në janar të vitit 2006 nën patronazhin e një të dërguari të posaçëm të Kombeve të Bashkuara dhe i është dhënë impuls i përtërirë nga vendosmëria e bashkësisë ndërkombëtare për të arritur një zgjidhje. Rasti për Kosovën synon të kontribuojë në këto negociata duke ofruar argumente të informuara për një qasje tjetër ndaj çështjes së statusit të Kosovës që tejkalon kufizimet e debateve aktuale. Qëllimi i tij është të luftojë propagandën antishqiptare të kryer nga disa parti, por asnjëherë të mos propozojë kundërpropagandë armiqësore ndaj të tjerëve apo qëllimeve të Kosovës demokratike.

Debatet për Kosovën janë përqendruar kryesisht në ideologjinë dhe ndërtimin e miteve, duke injoruar përkthimet në praktikë; në gjeopolitika, duke zhdukur implikimet e thella për stabilitetin dhe sigurinë; ose në politikë, duke mos pasur një kuptim konceptual të të dyja ideologjive dhe proceseve. Nuk ka asnjë libër që i lidh këto fusha të ndryshme në një mënyrë bindëse. Rasti për Kosovën e plotëson këtë boshllëk me debat intelektualisht sfidues dhe politikisht të përshtatshëm.