ReCAPTCHA

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

reCAPTCHA është një sistem user-dialogue i bërë fillimisht nga Luis von Ahn, Ben Maurer, Colin McMillen, David Abraham dhe Manuel Blum në kampusin kryesor Pittsburgh të Universiteti Carnegie Mellon, dhe i siguruar nga Google në shtator të vitit 2009.[1] Sikur ndërfaqja CAPTCHA, reCAPTCHA i pyet përdoruesit për të shtypr fjalët që i shohin në imazhe të shtrembëruara. Duke i prezantuar dy fjalët që e mbrojnë uebfaqen nga botët që tentojnë të hyjnë në zonat e kufizuara[2] dhe ndihmon në dixhitalizimin e tekstit të librave.

Sistemi raporton se shfaq mbi 100 milionë CAPTCHA çdo ditë,[3] në faqet si Facebook, TicketMaster, Twitter, 4chan, CNN.com, StumbleUpon,[4] Craigslist (që nga qershori i vitit 2008),[5] dhe U.S. National Telecommunications and Information Administration's digital TV converter box coupon program website (si pjesë e US DTV transition).[6]

 Sllogani i reCAPTCHA-s ishte "Stop spameve, lexo libra.",[7] derisa u bë një paraqitje e një verzioni të ri të reCAPTCHA-s në vitin 2014; sllogani tani nuk gjendet në uebfaqe[8].

Një shembull se si reCAPTCHA u prezantua në vitin 2010,[9] duke përmbajtur fjalët "and chisels"

Teksti i skanuar i është nënshtruar analizave nga dy programe optike të ndryshme të karaktereve. Megjithatë ka fjalë të cilat jepen nga një identitet i thjeshtë i gjykimit njerëzor të cilat më vonë riciklohen si fjalë kontrolluse. Nëse tri tentimet e para përshtatin njëra-tjetrën por nuk përshtaten me programet njohëse, ato konsiderohen si përgjigjje të sakta, dhe fjala bëhen fjalë kontrolluese.[10] Kur gjashtë përdorues e gabojnë një fjalë, fjala merret si e palexueshme.[10]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ "Teaching computers to read: Google acquires reCAPTCHA". Google. Marrë më 2009-09-16. 
  2. ^ Luis von Ahn, Ben Maurer, Colin McMillen, David Abraham and Manuel Blum (2008). "reCAPTCHA: Human-Based Character Recognition via Web Security Measures" (PDF). Science. 321 (5895): 1465–1468. :2008Sci...321.1465V. :10.1126/science.1160379.  18703711. 
  3. ^ "reCAPTCHA FAQ". Google. Marrë më 2011-06-12. 
  4. ^ Rubens, Paul (2007-10-02). "Spam weapon helps preserve books". BBC. 
  5. ^ "Fight Spam, Digitize Books". Craigslist Blog. June 2008. 
  6. ^ TV Converter Box Program
  7. ^ "reCAPTCHA: Stop Spam, Read Books".
  8. ^ "recaptcha".
  9. ^ http://www.forbes.com/sites/firewall/2010/06/18/those-scrambled-word-tests-for-stopping-spambots-are-tough-for-humans-too/
  10. ^ a b Luis; Maurer, Ben; McMillen, Colin; Abraham, David; Blum, Manuel (2008). "reCAPTCHA: Human-Based Character Recognition via Web Security Measures" (PDF)".

Lidhjet e jashtme[redakto | përpunoni burim]