Jump to content

Reforma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Reforma i referohet përmirësimit ose ndryshimit të asaj që është e gabuar, e korruptuar, e pakënaqshme, etj.[1] Përdorimi modern i fjalës u shfaq në fund të shekullit të 18-të dhe besohet se ka origjinën nga lëvizja e Shoqatës së Christopher Wyvill, e cila identifikoi "Reformën Parlamentare" si të saj. synimi primar.[2] Reforma përgjithësisht konsiderohet si antitetike me revolucionin.

Vendet në zhvillim mund të zbatojnë një sërë reformash për të përmirësuar standardet e jetesës, shpesh me mbështetjen e institucioneve financiare ndërkombëtare dhe agjencive të ndihmës. Kjo mund të përfshijë reforma në politikën makroekonomike, shërbimin civil dhe menaxhimin e financave publike.

Në Shtetet e Bashkuara, rotacioni në poste ose kufijtë e mandatit, në të kundërt, do të ishte më revolucionar, duke ndryshuar lidhjet bazë politike midis pushtetarëve dhe votuesve. Kapaciteti i reformës mund të kufizohet nga sistemi politik ose kapaciteti shtetëror.[3]

Kur përdoret për të përshkruar diçka që është formuar përsëri fizikisht, si p.sh. ri-derdhje (metalurgji) ose një brez që bashkohet përsëri, termi i duhur është re-formë (me vizë), jo "reformë".

  1. ^ "Reform". Dictionary.com. Marrë më 2023-02-16. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Innes, Joanna (2003). Reform in English Public Life: the fortunes of a word.
  3. ^ Lindvall, Johannes. Reform capacity. Oxford University Press, 2017.