Reinhart Dozy

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Reinhart Pieter Anne Dozy

Reinhart Pieter Anne Dozy (21 shkurt 1820 – 29 prill 1883) ishte dijetar holandezë me prejardhje franceze (Huguenots), i cili lindi në Leiden. Ai ishte dijetar i gjuhësh, historisë dhe letërsisë arabe.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dozys, si familje të tjera bashkëkohore franceze, emigruan në Vendet e Ulta pas revokimit të dekretit të Nantes, por disa nga të parët duket se janë vendosur në Holandë më 1647. Dozy studioi në Universitetin e Lejdenit, mori gradën e mjekut në vitin 1844, u emërua profesor i jashtëzakonshëm i historisë në 1850 dhe profesor në 1857. Dozy ishte korrespondent i Institutit Mbretëror midis 1848 dhe 1851. Ai u bë anëtar i institutit pasardhës, Akademisë Mbretërore Holandeze të Arteve dhe Shkencave, në vitin 1855.[1]

Dozy bëri botimin e tij të parë, Historia e Almohads, paraprirë nga Skica e Historisë së Spanjës prej kohës së pushtimit deri në sundimin e Jusuf ibn Tashfinit, dhe të historisë së Almoravidëve.[2] Libri i historisë arabe "Kitab al-mujib fi talkhis akhbar ahl al-Maghrib" (Libri i Përgjigjjeve të Historisë së Shkurtëra të Magrebit) u përkthye nga historiani Abdul Uahid el-Marrakushi dhe u ribotua më 1881 dhe 1968. Al-Marrakushi (b.1185) had lived nine years in Al-Andalus (present-day southern Spain) from 1206-1215. He had visited Egypt and Mecca in 1221, and returned to Morocco to complete his book in 1224.

Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Scriptorum Arabum loci de Abbaditis (1846–1863, 3 vëllime),
 • Botimi i tij i Historia e Afrikës dhe Spanjës (1848–1852, 3 vëllime) të historianit Ibn Idhari, përkthimi i një dorëshkrimi të librarisë së Lejdenit të blerë në Maroku në shekullin e 17-të me titull Al-Bayan el-Mughrib.
 • Komentimet Historike në Poezinë e Abdulmexhid ibn Abdun të Ibn Badrun (1848), dhe
 • Dictionnaire détaillé des noms des vêtements chez les Arabes (1845), u kurorëzua nga instituti holandezë.
 • Islami Spanjoll, Një Histori i Muslimanëve në Spanjë (1913). Botuar nga London, Chatto & Windus
 • Histoire des Musulmans d'Espagne, jusqu'à la conquête de l'Andalousie par les Almoravides, 711-1110 (4 vëlime 1861; botimi i dytë 1881) Botuar nga Leiden, Brill
 • Recherches sur l'histoire politique et littéraire de l'Espagne pendant le moyen âge (2 vëllime 1849; botimi i dyë u ndryshua më 1860 si Recherches sur l'histoire et la littérature de l'Espagne pendant le moyen âge; botimi i tretë 1881) formojnë një shtojcë të "Histoire des Musulmans" të tij, në të cilën ai ekspozon shumë truket dhe gënjeshtrat e murgjve në kronikat e tyre dhe në mënyrë efektive prish një pjesë të mirë të legjendave [[El Cid] Cid].
 • Supplément aux dictionnaires arabes (1877–1881, 2 vëllime) dhe
 • Glossaire des mots espagnols et portugais, dérivés de l'arabe, botuar me W. H. Engelmann të Lajcpigut (1861; 2nd ed., 1869), dhe një listë e ngjajshme të fjalëve holadisht rrjedhur nga gjuha arabe.


Punët të botuar nga Dozy:

 • Analectes sur l'histoire et la littérature des Arabes d'EspagneAhmed Mohammed el-Makkari (1855–1861, 2 vëllime), dhe, së bashku me mikun dhe pasardhësin e tij, Michael Jan de Goeje, në Lejden:
 • Description de l'Afrique et de l'Espagneel-Idrisit (1866).
 • Calendrier de Cordoue de l'année 961; texte arabe et ancienne traduction latine (1874).
 • Het Islamisme (Islamizëm; 1863, botimi i dytë, 1880; e përkthyer në frëngjisht) është një ekspozitë popullore e Islamit, me një karakter më të diskutueshëm; dhe
 • De Israelieten te Mekka ("Izraelitët në Mekë", 1864) u bë temë e një diskutimi mjaft të nxehtë në qarqet hebraike.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "R.P.A. Dozy (1820 - 1883)". Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences. Marrë më 24 janar 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ The history of the Almohades, preceded by a sketch of the history of Spain. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)