Jump to content

Rekordet Botërore Guinness

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rekordet Botërore Guinness njohur që nga fillimi i tij në vitin 1955 deri në vitin 2000 si Libri i Rekordeve Guinness dhe në edicionet e mëparshme të Shteteve të Bashkuara si Libri Guinness i Rekordeve Botërore, është një libër referimi i botuar çdo vit, duke renditur rekordet botërore si të arritjeve njerëzore ashtu edhe të ekstremeve të botës natyrore. Libri u themelua nga vëllezërit binjakë Norris dhe Ross McWhirter në Fleet Street, Londër, në gusht të vitit 1954.

Vetë libri mban një rekord botëror, si libri më i shitur me të drejtat e autorit të të gjitha kohërave. Ndërsa edicioni i vitit 2020, shënon vitin e 65-të të botimit të tij, botuar në 100 vende dhe në 23 gjuhë. Ekskluziviteti ndërkombëtar është shtrirë përtej shtypjes duke përfshirë edhe seritë televizive dhe muzetë. Popullariteti i ekskluzivitetit ka rezultuar në ate që Guinness World Records të bëhet autoriteti kryesor ndërkombëtar në katalogimin dhe verifikimin e një numri të madh të rekordeve botërore. Organizata punëson gjykues zyrtarë të regjistrave të autorizuar për të verifikuar vërtetësinë e vendosjes dhe thyerjes së regjistrave. [1] [2] [3] [4] [5] [6]

  1. ^ "Frequently Asked Questions". Guinness World Records. Arkivuar nga origjinali më 24 janar 2012. Marrë më 10 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "The History of the Book". Guinness Record Book Collecting. Marrë më 10 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Fionn Davenport (2010). Ireland. Lonely Planet. fq. 193. ISBN 9781742203508. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Early history of Guinness World Records". 2005. fq. 2. Arkivuar nga origjinali më 1 korrik 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Cavendish, Richard (gusht 2005). "Publication of the Guinness Book of Records: 27 August 1955". History Today. 55. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Guinness World Records 2005. Guinness; 50th Anniversary edition. 2004. fq. 6. ISBN 1892051222. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)