Jump to content

Relativizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Relativizmi është idea se pikëpamjet janë të lidhura me dallimet në perceptimin dhe konsideratën. Nuk ka të vërtetë universale dhe objektive sipas relativizmit; por çdo pikëpamje ka të vërtetën e vet.[1]

Kategoritë e mëdha të relativizmit ndryshojnë në shkallën e tyre të fushës dhe të polemikave.[2] Relativizmi moral përfshin dallimet në gjykimet morale midis njerëzve dhe kulturave.[3] Relativizmi i vërtet është doktrina se nuk ka të vërteta absolute, pra se e vërteta është gjithmonë e lidhur me një kornizë referimi të veçantë, siç është gjuha ose kultura (relativizmi kulturor).[4] Relativizmi përshkrues, siç nënkupton emri, kërkon të përshkruajë dallimet midis kulturave dhe njerëzve pa vlerësim, ndërsa relativizmi normativ vlerëson moralin ose vërtetësinë e pikëpamjeve brenda një kuadri të caktuar.

"There is nothing either good or bad, but thinking makes it so." - Hamlet: Act 2, Scene 2.

  1. ^ Stanford Encyclopedia of Philosophy, [1] "Relativism, roughly put, is the view that truth and falsity, right and wrong, standards of reasoning, and procedures of justification are products of differing conventions and frameworks of assessment and that their authority is confined to the context giving rise to them."
  2. ^ Maria Baghramian identifies 16 (Relativism, 2004,Baghramian)
  3. ^ Swoyer, Chris (22 shkurt 2003). "Relativism". Marrë më 10 maj 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Baghramian, Maria and Carter, Adam, "Relativism", "The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Fall 2015 Edition)", Edward N. Zalta (ed.), URL = http://plato.stanford.edu/archives/fall2015/entries/relativism/#RelAboTruAleRel/ "Relativism about truth, or alethic relativism, at its simplest, is the claim that what is true for one individual or social group may not be true for another"