Universaliteti (filozofi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Në filozofi, universaliteti është ideja se faktet universale ekzistojnë dhe mund të zbulohen në mënyrë progresive, në kundërshtim me relativizmin.[1] Në teologjitë e caktuara, universalizmi është cilësia që i atribuohet një njësie ekzistenca e së cilës është e qëndrueshme në të gjithë universin, qenia e të cilit është e pavarur dhe e pafrenuar nga ngjarjet dhe kushtet që përbëjnë universin, si entropia dhe lokaliteti fizik.

Thënie[redakto | përpunoni burim]

"Ajo që është absolutisht e vërtetë është gjithmonë e saktë, kudo, gjatë gjithë kohës, nën çdo kusht. Aftësia e një njësie për të dalluar këto gjëra është e parëndësishme për atë gjendje të së vërtetës." - Steven Robiner [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Referenca[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]