Repi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rhythm and Poetry (ose thjesht Rap) është një zhanër i muzikës dhe pjesë të kulturës Hip Hop. Rap është zhanër unik pasi që atij i mungojnë të gjitha vetitë esenciale që bëjnë diçka të quhet muzikë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rap e ka prejardhjen prej kulturës afroamerikane, më shumë të traditës Griots. Prej një Toasting jamaikane filloj ka fundi i viteve 1960-a në qytetin afroamerikan (New York). DJ-ët, të cilit në diskoteka edhe në clubs lishuan muzikën, lishojshin fore dhe kommentare në një Slang të rinis. Atë e bërën me rima dhe me ritmin të muzikës.

Detyra e DJ-ve mbaroj me kohë, të cilën e morën MC-t (Master of Ceremony). Mbasi që u bë rapi pjesë e muzikës, u bërën tekstet më të mëdhenj dhe më tematik, kështu filluan të kallëzojnë rapperat historia edhe më këtë rrugë mënyrën për të kallëzuar ndjenja.

Këngët e para komerciale janë si p. sh. prej Grandmaster Flash And The Furious Five me këngën The Message (këngë për rrugë, e cila është e fshtir) e The Sugarhill Gang me Rapper's Delight (1979 ; një Partytext). Më vonë filluan rappera tjerë të cilit deri tash janë të njohur p. sh. Run-DMC, LL Cool J (Ladies Love Cool James), Beastie Boys, Eminemi, Jay z, Dr. dre, Bow Wow, Snoop Doogg, N.W.A. dhe ai qe cilesohet si G.O.A.T Tupac Shakur (2Pac) Pidhsome

Teknika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rimë e thjeshtë : një rim i cili është shumë i thjesht edhe dallohet shpejt që është rim. P. sh. fmi - shpi.

Rimë e dyfishtë : e fundit fjalë e një rreshtit rimoher me fjalën e fundit të tjetrit rresht, kurse 2 ose më shumë vokale janë të njejt. P. sh. : Tre-her-rim, Kater-her-rim, etj.

Shembull
pom thonj herë dopt herë cool, leh si këlysh
po kundër ty jam si herkulesi dysh[1]

Rimë vazhduese : një rim i cili e ka të njëjtin mbarim, vazhdon me 4, 6, 8, etj. rreshta.

Rimë rekursive : është mbas një double në fillim të rreshtit vazhdues, dhe rimohet me at double

Rrugë e gabuar : Një fjali edhe fillimi i saj marohen kështu që del një kuptim tjetër prej ritmit më domethënies. Në vend të asaj fjalës e përdor rapperi një tjetër, e cila e ka një domethonje, perveç nuk rimohet. Kjo përdoret më shumë në tekste humoristik.

Shembull
Ladies unë boll ju prita
tash po du me ja pa ato ftyra

Shënjestër : Ritmi përsëritet 4-8 herë, p. sh. :

...

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]