Jump to content

Reputacioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Reputacioni ose prestigji i një entiteti shoqëror (një person, një grup shoqëror, një organizatë ose një vend) është një opinion për atë entitet - i zhvilluar zakonisht si rezultat i vlerësimit shoqëror mbi një sërë kriteresh, të tilla si sjellja ose performanca.[1]

Reputacioni është një mekanizëm i kudondodhur, spontan dhe shumë efikas i kontrollit shoqëror.[2] Është një lëndë studimi në shkencat sociale, menaxhuese[3] dhe teknologjike. Ndikimi i tij varion nga mjediset konkurruese, si tregjet, tek ato bashkëpunuese, si firmat, organizatat, institucionet dhe komunitetet. Për më tepër, reputacioni vepron në nivele të ndryshme të agjencisë: individuale dhe mbi-individuale. Në nivelin mbi-individual, ai ka të bëjë me grupet, komunitetet, kolektivët dhe entitetet abstrakte shoqërore (të tilla si firmat, korporatat, organizatat, vendet, kulturat dhe madje edhe qytetërimet). Ndikon në fenomene të shkallëve të ndryshme, nga jeta e përditshme[4] e deri te marrëdhëniet midis kombeve. Reputacioni është një instrument themelor i rendit shoqëror, i bazuar në kontrollin shoqëror të shpërndarë spontan.

Koncepti i reputacionit konsiderohet i rëndësishëm në biznes, politikë, arsim, komunitete online dhe shumë fusha të tjera dhe mund të konsiderohet si një pasqyrim i identitetit të një entiteti shoqëror.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Definition of REPUTATION". www.merriam-webster.com (në anglisht). Marrë më 2020-08-27. overall quality or character as seen or judged by people in general [...] recognition by other people of some characteristic or ability [...] a place in public esteem or regard : good name
  2. ^ Zhao, Bo (dhjetor 2015). "Reputation as Social Control in Present China: Use, Misuse, Abuse, and Bankruptcy". Asian Journal of Comparative Law (në anglisht). 10 (2): 359–379. doi:10.1017/asjcl.2015.16. ISSN 2194-6078.
  3. ^ Veh, Annika; Göbel, M arkus; Vogel, Rick (2019-12-01). "Corporate reputation in management research: a review of the literature and assessment of the concept". Business Research (në anglisht). 12 (2): 315–353. doi:10.1007/s40685-018-0080-4. ISSN 2198-2627. S2CID 158756791.
  4. ^ Voswinkel, Stephan (2011), Helm, Sabrina; Liehr-Gobbers, Kerstin; Storck, Christopher (red.), "Reputation: A Sociological View", Reputation Management, Management for Professionals (në anglisht), Berlin, Heidelberg: Springer, fq. 31–45, doi:10.1007/978-3-642-19266-1_5, ISBN 978-3-642-19266-1