Jump to content

Retë Kumullanimbusi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Cumulonimbus capillatus në Stokholm, Suedi, në gusht 2018

Kumullanimbusi (nga latinishtja: cumulus, "grumbulluar" dhe nimbus, "stuhi shiu") është një re e dendur, e fortë vertikale,[1] që formohet nga avujt e ujit të bartura nga rryma të fuqishëm lart ajri. Nëse vërehet gjatë një stuhie, këto retë mund të quhen bubullima. Kumullanimbusi mund të formohet vetëm, në grupime, ose përgjatë vijave të ftohtë të mbledhjes. Këto retë janë të afta të prodhojnë vetëtima dhe mot tjetër të rrezikshëm të rëndë, siç janë tornadot dhe gurët e breshrit. Përparimi i Kumullanimbusit nga retë e mbizotëruara të cumulus congestus dhe mund të zhvillohet më tej si pjesë e një supercell. Shkurtesa e Kumullanimbusit është Cb.

Retë kumullanimbus kulmuese shoqërohen zakonisht nga retë kumulare më të vogla. Baza e kumullanimbusit mund të shtrihet disa kilometra përtej dhe të pushtojë lartësi të ulëta deri të mesme - të formuara në lartësi prej afërsisht 200 deri në 4,000 metra. Majat zakonisht arrijnë deri në 12,000 m, në raste ekstreme deri në 21,000 m ose më shumë.[2]

Llojet e kumullanimbusit janë:

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ World Meteorological Organization, red. (1975). Cumulonimbus, International Cloud Atlas (në anglisht). Vëll. I. fq. 48–50. ISBN 92-63-10407-7. Marrë më 28 nëntor 2014.
  2. ^ Haby, Jeff. "Factors Influencing Thunderstorm Height" (në anglisht). theweatherprediction.com. Marrë më 15 korrik 2016.
  3. ^ Organizata Ndërkombëtare Meteorologjike, red. (1975). Species, International Cloud Atlas (në anglisht). Vëll. I. fq. 17–20. ISBN 92-63-10407-7. Marrë më 26 gusht 2014.