Jump to content

Retë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Retë Kumulusi

Retë Kumulusi
Retë Kumulunimbuse

Retë janë grumbull i pikave të ujit të krijuara me ndeshjen e masave ajrore të ftohta të ajrit me masat e nxehta ajrore të ajrit. Për nga përbërja e tyre fizike janë të ngjashme me mjegullën. Dallimi qëndron vetëm për sa i përket vendit të formimit dhe dhe madhësisë së pikave. Pikat e mjegullës janë më të vogla se pikat e reve, sepse pikat e mjegullës gjenden në stadin e parë të formimit. Përveç pikave të ujit, retë mund të jenë të përbëra edhe prej kristaleve të imtë të akullit. Mbulimi i plote ose i pjesshem i qiellit me re quhet Vranësia


Retë mund të jenë:

 1. Shtresore
 2. Grumbulluese
 3. Puplore

Klasifikimi i reve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Klasifikimi i reve për kah pamja e jashtme.
 2. Ndarja e reve sipas lartësisë.

Përshkrimi i reve të ndryshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. Cirusi (Cirrus, shkurtisa Ci)
 2. Cirokumulusi (Cirrocumulus, shkurtesa Cc)
 3. Cirostratus (cirrostratus, shkurtesa Cs)
 4. Altokumulusi (altocumulus , shkurtesa Ac)
 5. Altrostratusi (altostratus, shkurtesa As)
 6. Nimbostratusi ( nimbostratus, shkurtesa Ns)
 7. Stratokumulusi (stratocumulus, shkurtesa Sc)
 8. Stratusi (stratus, shkurtesa St)
 9. Kumulusi (cumulus, shkurtesa Cu)
 10. Kumullanimbusi (cumulonimbus, shkurtesa Cb).