Retiçenca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Retiçenca (heshtja)

Retiçence vjen nga latinishtja reticentia - heshtje.

Retiçenca përftohet duke e këputur menjëherë mendimin, zakonisht para një fjalë ose shprehjeje me peshe, me qellim që të nënkuptohet vazhdimi i tij.

Fjalia e ndërprere lexohet me intonacion të lëne pezull dhe përjetimi ose ironia merr fuqi më të madhe.

Shënohet zakonisht me tri pika (...)

Shembull
- Dikush trokiti në derë...
- Kush a ?
- A po na fal ndoj send zoje ?
- Zoti të dhashte !
- Na fal ndaj send, të dhashte zoti shëndet...
- Hajt ! Zoti të dhashte.
(Migjeni - Zoti te dhashte)