Jump to content

Rinoceronti i zi jug-qendror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rinoceronti i zi jug-qendror
Rinoceronti i zi jug-qendror në Zonën Ruajtëse Ngorongoro
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
Nënlloji:
D. b. minor

Rinoceronti i zi jug-qendror (Diceros bicornis minor) është një nënlloj i rinocerontit të zi. Megjithëse ishte më e shumta nga nënllojet e rinocerontit të zi, ajo përsëri është e rradhitur si e rrezikuar nga lista e kuqe e BNRN. Ashtu si nënllojet e tjera të rinocerontit të zi, ajo ka një buzë prehensile dhe jeton në habitatin e savanës.

Popullsia dhe kërcënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsia e rinocerontit të zi jug-qendrore ishte në 9,090 në vitin 1980 por për shkak të një vale të gjuetisë pa leje për bririn e saj numri i tyre u ul në 1,300 në vitin 1995. Në vitin 2001 popullsia ishte 1,651. Kjo është rritur në rreth 2,200 më 2010, me 1,684 në Afrikën e Jugut, 431 në Zimbabve dhe disa ekzemplarë në vendet e tjera. Gjatë 50 viteve të fundit ata kanë përjetuar një rënie prej 90% të numrave. Aktualisht numri është në rritje në përgjithësi, megjithëse zvogëlohet rajonalisht (Zimbabve). Kërcënimet ndaj nënllojeve janë kryesisht gjuetia e paligjshme. Sasia e gjuetisë pa leje është rritur vitet e fundit.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]