Risiko

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Përmbajta e lojës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjendemi në kohën ku armatimi më i mirë është Kaloseria dhe gjylet e Topave. Në kohën e Napoleonit të fmashëm. E tërë Evropa është e ndarë në principata e mbretëri. Të gjitha palët ndërluftuese kanë një qëllim, dominimine e Evropes e pse jo në skenearët tjerë Azinë, Aglo-Amerikën, Ameriken latine apo më së miri tërë boten. Në hartë zgjedhenë provincat, të cilat kur të lidhen në mes veti prezentohen si vende prej të cilave në rradhën e ardhëshme do të merrni ekstara njësi ushtarake. Njësit e marrura nga provincat dhe robët e regurtuar plasohen në hartë me këtë aktë edhe fillonë rradha e re. Kjo lojë është luajtur edhe në forë të letrave, ku në tavolnë janë vendosur teritoret dhe lojtarët kanë mbajtur letrat në dorë, dhe me hudhjen e kockave (zareve) e kanë sulmua njëri tjetrin.

Po ashtu edhe në PC dhe PSX ky verzion mundë të luhet.

Qëllimi i lojes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dominimi ose sundimi i kryeqyteteve të kundërshtarëve mvarrësisht nga lloji i zgjedhurë. Kjo arrihet me zgjehjen e teritoreve dhe plasimine njësive në ikat më strategjike të hartës.

Objektet e lojes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Pasqyrja e lojes
 • Harta
 • Letrat shkëbyese
 • Njësit ushtarake
  • Kështjella
  • Kryeqyteti
 • Teritoret

Lëvizëshmëria e ojekteve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Teritoret
 • Njësit ushtarake
 • Veprimet me letrat shkëmyese
 • Trupat ushtarake

Teknika e përdorur në lojes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prezentimi i konflikteve në një dritare është në fillim shumë i mirë, por me kalimin e kohës edhe monotonë.

Grafika e lojes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Loja prezentohet në 2D

Lidhjet e jashtëme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]