Roc (mitologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Roc është një zog i madh legjendar grabitqar në mitologjinë popullore të Lindjes së Mesme.

Roc shfaqet në gjeografitë arabe dhe historinë natyrore, të popullarizuar në përrallat arabe dhe folklorin e marinarëve. Ibn Batuta tregon për një mal që rri pezull në ajër mbi detet e Kinës, i cili ishte Roc. Në Një mijë e një netë, roc shfaqet gjatë udhtimit të dytë të Sinbad Marinarit. Sipas legjendës, Sinbad vjen në një ishull ku ka një rinoceront aq të madh sa mund të drejtojë dhe të mbajë një elefant në bririn e tij, fatkeqësisht dhjami i elefantit derdhet në sytë e rinocerontit, me ç'rast nuk mund të ikë kur Roc sulmon dhe mbart larg tij. Zogu jetonte në një ishull larg dhe ishte aq kolosal saqë errësoi diellin dhe kështu krijoi një eklips diellor. Vezët e zogut u thyen një herë. Përmbajtja mbyti tridhjetë e gjashtë qytete dhe fshatra.

Ndoshta historitë për Roc u frymëzuan nga zogjtë elefantë tashmë të zhdukur (Aepyornis maximus), të cilët mund të ishin mbi tre metra. Marko Polo pretendoi se Roc fluturoi në Madagaskar "nga rajonet e jugut" dhe se Hani i Madh dërgoi lajmëtarë në ishull të cilët u kthyen me një pendë (me gjasë një gjethe Rafia). Ai e dallon qartë zogun nga një grifinë.