Rrenja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Rrënjët fillore dhe sekondare në një bimë pambuku

Rrënja është organ vegjetativ i fierit dhe i i bimëve me farë. Ajo gjatë zhvillimit të botës bimore është shfaqur vonë si rrjedhojë e kalimit të bimëve nga mjedisi ujor në atë tokësor.

Në bimë vaskulare, rrënja është organ i një bimë që zakonisht qëndron nën sipërfaqen e tokës. Megjithatë, kjo nuk është gjithmonë rasti, një rrënjë mund të jetë gjithashtu ajrore (në rritje mbi tokë) ose aerating (rritje lart mbi tokë ose ujë, veçanërisht lart). Për më tepër, një rrjedhin normalisht ndodh nën tokë nuk është e jashtëzakonshme ose (shih rhizome). Pra, është më mirë të përcaktojë rrënjë si një pjesë e një organi të bimëve që mban asnjë gjethe, dhe prandaj edhe mungon nyjet. Ka edhe dallime të rëndësishme në mes të brendshme strukturore rrjedh dhe rrënjët.

Rrënja e parë që vjen nga një bimë quhet rrënjëz. Katër funksionet kryesore të rrënjëve janë: 1) thithjen e ujit dhe ushqyesve inorganike, 2) ankorimin e trupit bimëve në tokë, dhe mbështetja e tij, 3) ruajtjen e ushqimit dhe ushqyesve, 4) riprodhimit vegjetativ. Në përgjigje të përqendrimit të ushqyesve, rrënjët edhe sintetizojë cytokinin, i cili vepron si një sinjal sa për të se sa shpejt mund të rritet shoots. Rrënjët shpesh funksionojnë në ruajtjen e ushqimeve dhe lëndëve ushqyese. Rrënjët e më të specieve bimore vaskulare hyjnë në simbiozë me të kërpudhave të caktuara për të formuar mycorrhizas, dhe një gamë të madhe të organizmave tjerë, duke përfshirë edhe bakteret ngushtë shok me rrënjë

Kur e vrojtojmë rrënjën e një bime, ne te dallojmë disa zona qe janë te përcaktuara si maja e rrënjës e mbuluar nga kësula koni i rrithjes zona rritëse dhe zona e qimeve thithëse.

Kësula e rrënjës-ndodhet ne rrënjët tokësore dhe ajrore ka rol mbrojtës te bimët ujore kësula formohet. Koni i rritjes ndodhet ne majën e rrënjes i mbrojtur nga kësula. Zonarritese është pjesë shumë e shkurtër nga e cila behet rritja e rrënjës.

Zona e qimeve thithëse - përbehet prej fijeve te holla te quajtura qime thithëse.

Rëndësia rrënjës-përveç rolit themelorqe e kryen përkatësisht përforcimit për truall dhe bartjen e ujit me materie mineral

Kur dissected, marrëveshja e qelizave në një rrënjë është rrënja e flokëve, veshje e guaskës, epiblem, lëvore, endodermis, pericycle dhe së fundi indeve vaskulare në qendër të një rrënjë për të transportuar ujë absorbohet nga rrënja në vendet e tjera të bimëve.

Rritja e hershme rrënjë është një nga funksionet e MERISTEM apikal ndodhet pranë maja e rrënjë. Qelizat MERISTEM pak a shumë të vazhdueshme ndajnë, duke prodhuar më shumë MERISTEM, qelizat rrënjë kapak (këto janë sakrifikuar për të mbrojtur MERISTEM), dhe qelizat e padiferencuara rrënjë. Kjo e fundit bëhen indet kryesore të rrënjë, së pari kalon zgjatjen, një proces që shtyn përpara në tip rrënjë të mesme në rritje. Gradualisht këto qeliza dallojnë dhe piqet në qeliza të specializuara të indeve rrënjë.

Nuk është korrelacioni i rrënjëve të përdorur procesin e perceptimit të bimëve kuptim mjedisin e tyre fizike të rritet, duke përfshirë ndijor e dritës, dhe pengesa fizike. Rrënjët e bimëve në përgjithësi do të rritet në çdo drejtim, ku mjedisi saktë e ajrit, ushqyesve mineral dhe ujë ekziston për të plotësuar nevojat e uzinës. Rrënjët do të strukur larg nga tkurret ose të thatë, apo kushte të tjera tokë të varfër.

Me kalimin e kohës, duke pasur parasysh kushtet e duhura, rrënjët mund të thyesh themelet, linjat e ujit të parakohshme, dhe trotuareve ashensor. Në germination, rrënjët rritet në rënie për shkak të gravitropism, mekanizëm rritja e bimëve që gjithashtu shkakton xhiruar të rritet lart. Në disa bimë (të tilla si dredhkë), "rrënjë" në fakt ngjitet në muret dhe strukturave.

Rritja nga meristems apikal është i njohur si rritjen primar, i cili përfshin të gjithë zgjatjen. Rritja e mesëm përfshin të gjitha rritje në diametër, një komponent i madh i bimëve indeve pemë dhe bimë shumë nonwoody. Për shembull, rrënjët ruajtjen e patate e ëmbël të ketë rritje të mesme. Rritja e mesëm ndodh në meristems anësore, domethënë cambium vaskulare dhe cambium tape. Format ish xylem mesëm dhe indeve të mesëm, ndërsa kjo e fundit përbën periderm.

Në bimë me rritje sekondarë, cambium vaskulare, me origjinë midis xylem dhe indeve, formon një cilindër e indeve përgjatë rrjedhin dhe rrënjë. Cambium vaskulare formon qelizat të reja në të dy brenda dhe jashtë cilindër cambium, me ato në brendësi të qelizave që formojnë xylem mesme, dhe ata në formimin e qelizave të indeve jashtë mesme. Si xylem mesme akumulon, "nënbarkëz" (dimensionet paralele) të rrjedhin dhe rritet rrënjë. Si rezultat, indet përtej indeve mesëm (përfshirë veshje e guaskës dhe lëvore, në shumë raste), priren të jenë të shtyrë jashtë dhe përfundimisht "zhvesh off" (derdhur).

Në këtë pikë, cambium tape fillon për të formuar periderm, të përbërë nga qelizat tape mbrojtëse që përmbajnë suberin. Në rrënjët, cambium tape origjinën në pericycle, një komponent i cilindrit vaskulare.

Cambium vaskulare prodhon shtresa të reja të xylem sekondarë vit. Anijet xylem janë të vdekur në maturim, por janë përgjegjës për transportin e ujit më të madhe përmes indeve të enëve të gjakut në rrjedh dhe rrënjët. Llojet e rrënjëve Pyetje libër-new.svg Ky seksion nuk përmendin asnjë referenca ose burime. Ju lutemi të ndihmojë në përmirësimin e këtij seksioni duke shtuar citate për burime të besueshme. Materiali Unsourced mund të sfidohet dhe të hiqen. (Mars 2010)

Një sistem i vërtetë rrënjë përbëhet nga një rrënjë fillore dhe të mesme (ose rrënjët rrënjët anësore).

Rrënjët specializuara Rrënjët e një rizoforë aerating Maja në rritje nga një rrënjë gjobë Rrënjët këmbalkë e Socratea exorrhiza

Rrënjët, ose pjesët e rrënjëve, e shumë specieve bimore janë bërë të specializuar për t'i shërbyer qëllimeve adaptive përveç dy funksioneve kryesore të përshkruara në hyrje.

Shpërndarja e rrënjëve të bimëve vaskulare në tokë varet nga forma bimore, disponueshmërinë hapësinore dhe kohore të ujit dhe ushqyesve, dhe pronat fizike të tokës. Rrënjët thellë janë gjetur në përgjithësi në shkretëtirat dhe pyjet halore butë; cekët në tundër, pyll verior dhe pllajave të butë. Thellë rrënjë vrojtuar gjallë, të paktën 60 metra nën sipërfaqen e tokës, u vu re gjatë gërmimeve të një miniere të hapur-gropë në Arizona, SHBA. Disa mund të rritet rrënjët aq thellë sa pema është e lartë. Shumica e rrënjëve të bimëve për shumicën janë gjetur megjithatë relativisht afër në sipërfaqe ku Disponueshmëria lëndë ushqyese dhe ventilim janë më të favorshme për rritjen ekonomike. Rooting thellësi mund të kufizohet fizikisht nga shkëmbi ose në afërsi kompakt tokës nën sipërfaqe, ose nga kushtet e tokës anaerobe. Rooting dhënat thellësi Tree Ficus me rrënjë shumë të gjatë Vendndodhja specie maksimale rooting thellësi (m) Referimet [5] [6] Boscia albitrunca Kalahari Desert 68 Jennings (1974) Juniperus monosperma Colorado Plateau 61 Cannon (1960) Eukalipt PS. Australian pyjeve 61 Jennings (1971) Acacia erioloba Kalahari Desert 60 Jennings (1974) Prosopis juliflora Arizona Desert 53.3 Phillips (1963) Arkitektura Root Rrënjët pemë në Cliffs të Parkut të Shtetit NEUSE

Modeli i zhvillimit të një sistemi rrënjë është quajtur arkitekturës rrënjë, dhe është e rëndësishme në sigurimin e një centrali me një furnizim të sigurt të ushqyesve dhe ujë, si dhe ankorimin dhe mbështetje. Arkitektura e një sistemi rrënjë mund të konsiderohet në një mënyrë të ngjashme me lart-tokë arkitekturës së bimëve IE- në aspektin e madhësisë, bronkial dhe shpërndarjen e pjesëve përbërëse. Në rrënjët, arkitektura e rrënjëve të bukura dhe rrënjët trashë mund të jenë të përshkruar nga variacionit në topologji dhe shpërndarjen e biomasës brenda dhe ndërmjet rrënjët. Duke pasur një arkitekturë të balancuar lejon rrënjët gjobë për të shfrytëzuar tokën me efikasitet rreth një fabrikë, por natyra plastike e rritjes rrënjë lejon bimore që pastaj përqendrohen burimet e saj ku ushqyesve dhe ujë janë më lehtësisht në dispozicion. Një ekuilibruar arkitekturës trashë rrënjë, me rrënjët e shpërndara në mënyrë të barabartë relativisht rreth bazës burimore, është e nevojshme për të siguruar mbështetje të bimëve dhe pemëve të mëdha.

Rrënjët Tree normalisht rritet jashtë në rreth tre herë përhapjes së degës. Vetëm gjysma e një pemë e sistemit rrënjë ndodh mes trungut dhe perimetrin e kulm të saj. Rrënjët në njërën anë të një peme normalisht ofrojë gjeth në atë anën e njëjtë të pemës. Kështu, kur rrënjët në njërën anë të një pemë janë plagosur, degët dhe gjethet në atë anën e njëjtë të pemës mund të vdesin ose dëshiron. Për disa pemë megjithatë, të tilla si familja panje, efekti i lëndimit rrënjë mund të tregojnë veten kudo në kulm pemë. Historia evolucionar Informacione të mëtejshme: Evolucioni i rrënjëve

Dhënat fosile nga rrënjët - ose më mirë, voids infilled ku rrënjët rotted pas vdekjes - shtrihet përsëri në slurian vonë, por identifikimi i tyre është i vështirë, sepse hedh moulds dhe e rrënjëve janë kaq të ngjashme në pamje të kafshëve Burrows - edhe pse ata mund të diskriminohet në bazë të një gamë të karakteristika. Rëndësia ekonomike Rrënjët gjithashtu mund të mbrojtur mjedisin duke mbajtur tokën për të parandaluar erozionin e tokës

Të lashtat rrënjë Termi i referohet çdo strukturë nëntokësore ushqimor të bimëve, por lashtat rrënjë në të vërtetë janë shumë rrjedh, të tilla si tubers patate. Rrënjët i ngrënshëm përfshijnë manjot, patate e ëmbël, panxhar, karrota, rutabaga, rrepë, karrotë e egër, rrepkë, patate e ëmbël dhe rrikë. Erëza të marra nga rrënjët përfshijnë, Sassafras Angelica sarsaparilla, dhe jamball.

Panxhar sheqeri është një burim i rëndësishëm i sheqerit. Rrënjët Yam janë një burim i komponimeve estrogjenit të përdorura në pilula e kontrollit të lindjes. Peshk dhe helm Rotenone insekticid është marrë nga rrënjët e Lonchocarpus spp. Ilaçe të rëndësishme nga rrënjët janë xhensen, aconite, ipecac, gentian dhe Reserpine. Disa bishtajore që kanë azotit-ndreqim nodules rrënjë janë përdorur si bimë jeshile plehut, të cilat ofrojnë pleh azotit për kulturat e tjera, kur lërohet nën. Rrënjët specializuara tullac selvi, quhen gjunjë, shiten si suvenire, bazat dhe gdhendur në art popullore. Gjuha amerikanët përdorur rrënjët fleksibile e bredh të bardhë për basketry.

Rrënjët Tree mund të ndalet dhe të shkatërrojë trotuare konkrete dhe shtrydhje ose të bllokoj tuba varrosur. Rrënjët ajrore e kanë dëmtuar strangler fig tempujt e lashtë Mayan në Amerikën Qendrore dhe tempulli i Angkor Wat në Kamboxhia.

Shumimin vegjetativ të bimëve nëpërmjet prerje varet nga formimi i jashtëm rrënjë. Qindra miliona të bimëve janë shumuar nëpërmjet kërcell në vit, duke përfshirë krizantemë, poinsettia, Karafil, shkurre zbukuruese dhe houseplants shumë.

Rrënjët gjithashtu mund të mbrojtur mjedisin duke mbajtur tokën për të parandaluar erozionin e tokës. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në fusha të tilla si dunat e rërës. Rrënjët mbi bulbs qepë