Rrethimi i Shkodrës (Marin Barleti)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Rrethimi i Shkodrës (Marin Barleti).JPG

Rrethimi i Shkodrës është një libër i shkruar nga prifti dhe historiani shkodran Marin Barleti, mbi rrethimin osman të Shkodrës më 1478, prirë personalisht nga Mehmeti II dhe për qëndresën e përbashkët venedikase e arbërore. Libri gjithashtu trajton rrethimin e 1474. U botua për herë të parë në Venecia më 1504 në latinisht, me titullin De obsidione Scodrensi. Barleti ka qenë dëshmitar okular i ngjarjeve.

Përmbajtja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënimi hyrës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libri nis me një shënim hyrës për dozhën e Venedikut, Leonard Loredanin, ku Barleti i shpjegon arsyet se pse e shkruajti librin. Më tej libri organizohet në tre kapituj të quajtur "libra".

Libri i parë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libri i parë dhe më i shkurtëri shtjellon mbrapavijën historike të turqve, sulltanëve Osmanë dhe qytetit të Shkodrës.

Libri i dytë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Libri i dytë dhe më i vëllimshmi trajton përpjekjet e dështuara të sulltan Mehmetit për ta pushtuar Shkodrën më 1474 dhe vijon me një kronikë të imtësishme të rrethimit të dytë më 1478.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]