Rrjedhave të artit paraprofesionist

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Rrjedhave të artit paraprofesionist', shoqëritë artistike të periudhës së pavarësisë. Është libër i shkruar nga Jakup Mato. Gjinia: Kritikë arti. Viti i botimit 2004. ISBN 978-99943-614-2-2

Ky libër është botim i Akademisë së Shkencave me pesë kapituj dhe 315 faqe.

Në këtë libër shqyrtohen në rrafsh të gjerë veprimtaritë e shoqërive artistike në periudhën e Pavarësisë duke nxjerrë në pah ndihmën që ato dhanë për të krijuar gjasat e nevojshme për artin profesionist shqiptar pas Luftës së Dytë Botërore.

Libri ka karakter hulumtues, studimor dhe enciklopedik që zëvendëson mangësinë e një enciklopedia në këtë fushë.

Në të trajtohen shoqerite "Rozafat", "Vllaznia", "Bogdani", Artet e bukura, Vatra, Liria, Miqte e artit, Scuola cantorum, Djelmënia shqiptare, Rinia korçare etj