Rrota e ujit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mulliri Anderson i Teksasit është i nënshtruar, i pasme dhe i tejkaluar duke përdorur dy burime uji. Kjo lejon që drejtimi i rrotës të ndryshohet.

Një rrotë uji është një makinë për shndërrimin e energjisë së ujit që rrjedh ose bie në forma të dobishme fuqie, shpesh në një mulli uji. Një rrotë uji përbëhet nga një rrotë (zakonisht e ndërtuar nga druri ose metali), me një numër tehe ose kova të vendosura në buzën e jashtme që formojnë makinën lëvizëse. Rrotat e ujit ishin ende në përdorim tregtar në shekullin e 20-të, por ato nuk janë më në përdorim të zakonshëm. Përdorimet përfshinin bluarjen e miellit në mullinj, bluarjen e drurit në tul për prodhimin e letrës, goditjen me çekan të hekurit të farkëtuar, përpunimin, grimcimin e xeheve dhe goditjen e fibrave për përdorim në prodhimin e rrobave.

Disa rrota uji ushqehen nga uji nga një pellg mulliri, i cili formohet kur bllokohet një përrua që rrjedh. Një kanal për ujin që rrjedh në ose nga një rrotë uji quhet rasë mulliri. Gara për të sjellë ujë nga pellgu i mullirit në rrotën e ujit është një garë koke; ai që bart ujë pasi të ketë lënë timonin zakonisht i referohemi si një shtyllë.

Rrotat e ujit u përdorën për qëllime të ndryshme nga bujqësia në metalurgji në qytetërimet e lashta që përfshinin botën helenistike greke, Romën, Kinën dhe Indinë. Rrotat e ujit panë përdorim të vazhdueshëm në epokën post-klasike, si Mesjeta e Evropës dhe Epoka e Artë Islame, por edhe gjetkë. Nga mesi deri në fund të shekullit të 18-të, hulumtimi shkencor i John Smeaton për rrotën e ujit çoi në rritje të konsiderueshme të efikasitetit duke furnizuar energjinë shumë të nevojshme për Revolucionin Industrial. Rrotat e ujit filluan të zhvendoseshin nga turbina më e vogël, më pak e shtrenjtë dhe më efikase, e zhvilluar nga Benoît Fourneyron, duke filluar me modelin e tij të parë në 1827. Turbinat janë të afta të trajtojnë koka të larta, ose lartësi, që tejkalojnë aftësinë e rrotave të ujit me madhësi praktike.

Vështirësia kryesore e rrotave të ujit është varësia e tyre nga uji që rrjedh, gjë që kufizon vendin ku mund të vendosen. Digat moderne hidroelektrike mund të shihen si pasardhës të rrotës së ujit, pasi edhe ato përfitojnë nga lëvizja e ujit tatëpjetë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]