Rryma (hidrologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Uji në këtë përrua formon rryma të ndryshme ndërsa bën rrugën e tij tatëpjetë.

hidrologji, një rrymë në një përrua ose një trup tjetër ujor është rrjedha e ujit e ndikuar nga graviteti ndërsa uji lëviz tatëpjetë për të zvogëluar energjinë e tij potenciale. Rryma ndryshon hapësinore si dhe përkohësisht brenda rrjedhës, në varësi të vëllimit të rrjedhës së ujit, gradientit të rrjedhës dhe gjeometrisë së kanalit. Në zonat e baticës, rryma dhe përrenjtë mund të ndryshojnë në valën e përmbytjes përpara se të rifillojnë në baticë.

Termi rrjedha e sipërme i referohet drejtimit drejt burimit të përroit (ose lumit), pra kundër drejtimit të rrjedhës. Po kështu, termi poshtë rrjedhës ose poshtë lumit përshkruan drejtimin drejt grykës së përroit ose lumit, në të cilin rrjedh rryma. Termi "bregu i majtë" dhe "bregu i djathtë" i referohet bankave siç shihet nga drejtimi i rrjedhës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]