Rudi Goga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Rudi Goga
Ditëlindja 10 qershor 1948
Vendlindja Ulqin, Jugosllavi
(sot Mali i Zi)
Kombësia Shqiptar

modifikoni Konsultoni dokumentacionin e stampës

Rudi Goga është piktor shqiptar nga Mali i Zi.[1]

Piktori Rudi Goga, ka lindur në vitin 1948 në qytetin e Ulqinit, në Malin e Zi. Eshtë diplomuar në Akademinë e Arteve të Prishtinës, në klasën e akademikut Muslim Mulliqi, në vitin 1979. Ka kryer studimet pasuniversitare në Dyseldorf të Gjermanisë, me profesorët e njohur gjermanë, Rolf Sockhenheim dhe Joseph Beuys. Për tre vjet ai ka drejtuar Muzeun-Galeri të Arteve në Ulqin. Ekspozita e parë vetjake, e titulluar “Kulla e Balshajve”, do të hapej në Ulqin në vitin 1978 dhe do të pasohej nga një numër i madh aktivitetesh, brenda dhe jashtë vendit. Gjatë karrierës artistike, Goga numëron 40 ekspozita personale dhe 60 kolektive, jo vetëm brenda kufijve të Malit të Zi, në Ulqin e Tivar, por edhe në Gjermani, Hollandë, Francë, Nju Jork, Maqedoni, Kosovë, Shqipëri. Punime të tij gjenden në galeri dhe koleksione private, në vende të ndryshme të Evropës, ku piktori ka ekspozuar. Ndërkohë Goga numëron edhe disa çmime, mes të cilave në vitin 1991 çmimin vjetor të Art Klubit, Ulqin, në 1995 “Onufri ‘95”, Tiranë, në 1998 i SHJMZ, Podgoricë.

Referencat[redakto | përpunoni burim]