Jump to content

Rudra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Rudra, nga një dorëshkrim asamez i shekullit të 18-të, Ananda Patani

  Rudra ( sanskritisht: रुद्र ) është një hyjni rigvedike e lidhur me Shivën, erën ose stuhitë, [1] Vajun, [2] [3] mjekësinë dhe gjuetinë . [4] Një përkthim i emrit është 'buturuesi'. [5] [6] [7]Rigveda, Rudra vlerësohet si "më i fuqishmi nga të fuqishmit". [8] Rudra do të thotë "që i zhduk problemet nga rrënjët". Në varësi të situatës periodike, Rudra mund të nënkuptojë 'ulërimën më të rëndë' (mund të jetë një stuhi ose stuhi) ose 'më të frikshmen'. Ky emër shfaqet në Shiva Sahasranama dhe R. K. Sharma vëren se përdoret si emër i Shivës shpesh në gjuhët e mëvonshme. Himni " Shri Rudram " nga Yajurveda i kushtohet Rudrës dhe është i rëndësishëm në sektin Shaivist . [9] [10] Në Prathama Anuvaka e Namakam ( Taittiriya Samhita 4.5), Sri Rudram, "më i fuqishmi nga të fuqishmit" Rudra, nderohet si Sadasiva (që do të thotë "Shiva i fuqishëm") dhe Mahadeva . Sadashiva është Qenia Supreme, Zoti Paramashiva në sektin Mantra marga SiddhantaShaivizmit . Gjithashtu, emri Shiva përdoret shumë herë në të njëjtën Anuvaka për të thirrur Rudrën .

  1. ^ Basham (1989).
  2. ^ The Rigveda, with Dayananda Saraswati's Commentary, Volume 1. Sarvadeshik Arya Pratinidhi Sabha. 1974. fq. 717. The third meaning of Rudra is Vayu or air that causes pain to the wicked on the account of their evil actions...... Vayu or air is called Rudra as it makes a person weep causing pain as a result of bad deeds . {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ C. P. Tiele (2005). Outlines Of The History Of Religion To The Spread Of The Universal Religions. Concept Publishing Company. fq. 113. ISBN 978-8172681234. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Charles Russell Coulter; Patricia Turner (4 korrik 2013). Encyclopedia of Ancient Deities. Routledge. ISBN 978-1135963903. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Majumdar (1951).
  6. ^ Zimmer (1972).
  7. ^ Griffith (1973).
  8. ^ A. B. Keith. "Yajur Veda". All Four Vedas. Islamic Books. fq. 45. GGKEY:K8CQJCCR1AX. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ For an overview of the Śatarudriya see: Kramrisch (1993).
  10. ^ For a full translation of the complete hymn see Sivaramamurti (2004).