SEALs (marina e ShBA-së)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Oficeri i vogël Michael A. Monsoor, 2nd Navy SEAL u vra në Irak. Kjo foto është bërë gjatë një nxjerrjeje pas një përleshjeje zjarri dhe tymi është përdorur për të fshehur lëvizjet e tyre nga armiku.

Ekipet e Detit, Ajrit dhe Tokës (SEAL) të Marinës së Shteteve të Bashkuara, të njohura zakonisht si Navy SEALs, janë forca kryesore e operacioneve specialeMarinës së SHBA dhe një komponent i Komandës së Luftës Speciale Detare. Ndër funksionet kryesore të SEAL-ve janë kryerja e misioneve të operacioneve speciale me njësi të vogla në mjedise detare, xhungël, urbane, arktike, malore dhe shkretëtirë. SEAL-të zakonisht urdhërohen për të kapur ose vrarë objektiva të nivelit të lartë, ose për të mbledhur inteligjencë prapa linjave të armikut.

Të gjithë SEAL-të aktive janë anëtarë të Marinës së SHBA. Grupi i Operacioneve Speciale (SOG) shumë sekret dhe elitar i CIA-s rekruton operatorë nga SEAL Teams, me operacione të përbashkëta që kthehen në MACV-SOG gjatë Luftës së Vietnamit. Ky bashkëpunim ekziston edhe sot, siç dëshmohet nga operacionet ushtarake në Irak dhe Afganistan.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]