SENS Research Foundation

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Strategies for Engineered Negligible Senescence (SENS) është termi i krijuar nga biogerontologu britanik Aubrey de Grey për gamën e gjerë të terapive rigjeneruese mjekësore, të planifikuara ose aktualisht në zhvillim, për riparimin periodik të të gjitha dëmtimeve që lidhen me plakjen në indet njerëzore me qëllimin përfundimtarë në ruajtjen e gjendjes e moshës së pacientit, duke shtyrë kështu sëmundjet e lidhura me plakjen për aq kohë sa terapitë janë të riaplikueshme.

Termi "negligible senescence" u përdor për herë të parë në fillim të viteve 1990 nga profesori Caleb Finch për të përshkruar organizmat si karavidhet dhe hidrat, të cilat nuk shfaqin simptoma të plakjes. Termi "engineered negligible senescence" për herë të parë u botua në librin e Aubrey de Grey të vitit 1999 The Mitochondrial Free Radical Theory of Aging. De Grey e quajti SENS një qasje "e drejtuar nga qëllimi dhe jo e drejtuar nga kurioziteti" [1] ndaj shkencës së plakjes, dhe "një përpjekje për të zgjeruar mjekësinë rigjeneruese në territorin e plakjes". [2]

Ndërsa shumë biogerontologë e konsiderojnë atë "të denjë për diskutim" [3] [4], disa pretendojnë se qëllimet përfundimtare të programit të De Grey janë shumë spekulative duke pasur parasysh gjendjen aktuale të teknologjisë, duke iu referuar asaj si "fantazi se sa shkencë". [5] [6]

  1. ^ Bulkes, Nyssa (March 6, 2006). "Anti-aging research breakthroughs may add up to 25 years to life". The Northern Star. Northern Illinois University (DeKalb, USA).
  2. ^ . "Age-Related Diseases: Medicine's Final Adversary?". Huffington Post Healthy Living.
  3. ^ Pontin, Jason (July 11, 2006). "Is Defeating Aging Only A Dream?". Technology Review.
  4. ^ Garreau, Joel (October 31, 2007). "Invincible Man". Washington Post.
  5. ^ Warner H; Anderson J; Austad S; etj. (nëntor 2005). "Science fact and the SENS agenda. What can we reasonably expect from ageing research?". EMBO Reports. 6 (11): 1006–8. doi:10.1038/sj.embor.7400555. PMC 1371037. PMID 16264422. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Holliday R (prill 2009). "The extreme arrogance of anti-aging medicine". Biogerontology. 10 (2): 223–8. doi:10.1007/s10522-008-9170-6. PMID 18726707. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)