Jump to content

SHKA Drita Bogovinë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

SHKA "Drita" nga Bogovina është një nga shoqatat kulturore artistike më të njohura në Maqedoninë e Veriut, e cila vepron për ruajtjen dhe promovimin e kulturës shqiptare në këtë vend. Kjo shoqatë luan një rol të rëndësishëm në forcimin e identitetit kulturor dhe artistik të shqiptarëve në Maqedoninë e Veriut.

SHKA "Drita" në Maqedoninë e Veriut është një shembull i përkushtimit për ruajtjen dhe promovimin e kulturës shqiptare. Përmes aktiviteteve të saj të shumta dhe të larmishme, ajo luan një rol të rëndësishëm në mbajtjen gjallë të traditave dhe në përhapjen e njohurive rreth trashëgimisë kulturore shqiptare në rajon dhe më gjerë.[1]

Aktivitetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Këngë dhe valle tradicionale: SHKA "Drita" organizon koncerte dhe performanca ku grupet folklorike interpretojnë këngë dhe valle tradicionale shqiptare. Këto aktivitete janë të rëndësishme për ruajtjen e muzikës dhe vallëzimit tradicional.
  • Festivale kulturore: Shoqata merr pjesë dhe organizon festivale kulturore brenda dhe jashtë Maqedonisë së Veriut, duke prezantuar kulturën shqiptare dhe duke promovuar dialogun kulturor me komunitetet e tjera.
  • Punëtori dhe kurse edukative: Organizimi i punëtorive dhe kurseve për të mësuar artizanatet tradicionale, muzikën, dhe vallet shqiptare. Këto aktivitete synojnë të edukojnë brezat e rinj dhe të sigurojnë vazhdimësinë e traditave kulturore.
  • Pjesëmarrja në organizime: SHKA "Drita" merr pjesë në ngjarje kombëtare dhe festivale folklorike, duke promovuar kulturën shqiptare në një nivel më të gjerë dhe duke krijuar lidhje me organizata të ngjashme nga vende të tjera.
  • Aktivitete tjera: Shoqata shpesh merret edhe me aktivitete tjera si p.sh. botime dhe studime rreth kulturës dhe historisë shqiptare, duke kontribuar në dokumentimin dhe studimin akademik të trashëgimisë kulturore.

Roli në komunitet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

SHKA "Drita" luan një rol kyç në komunitetin shqiptar në Maqedoninë e Veriut. Ajo shërben si një platformë për të rinjtë dhe të moshuarit për të angazhuar në aktivitete kulturore dhe artistike, dhe për të mbajtur gjallë gjuhën dhe traditat shqiptare. Përmes aktiviteteve të saj, shoqata ndihmon në ruajtjen e identitetit kombëtar dhe promovimin e vlerave kulturore.

Bashkëpunimet dhe partneritetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqata bashkëpunon me institucione të ndryshme kulturore dhe artistike, si dhe me autoritetet lokale dhe organizata ndërkombëtare, për të zhvilluar projekte dhe aktivitete të përbashkëta që përkrahin dhe promovojnë kulturën shqiptare.[2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ B.Hasi. "Mbahet manifestimi "Vera kulturore e Sharrit" në Bogovinë". joq-albania.com. Marrë më 2024-06-10.
  2. ^ "Mbahet manifestimi "Vera kulturore e Sharrit" në Bogovinë". Telegrafi. 2023-07-30. Marrë më 2024-06-10.