Jump to content

SNCF

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e SNCF-së që prej 2011

  

Shoqëria Kombëtare e Hekurudhave Franceze(në frëngjisht "Société nationale des chemins de fer français"; shqiptimi frëngjisht: [sɔsjete nɑsjɔnal de ʃ(ə)mɛ̃ d(ə) fɛʁ fʁɑ̃sɛ] ; shkurtuar në SNCF[ɛs‿ɛn se ɛf] ) është kompania hekurudhore shtetërore e Francës . E themeluar në vitin 1938, ajo menaxhon trafikun hekurudhor kombëtar të vendit së bashku atë të Monakos, duke përfshirë TGV, në rrjetin hekurudhor të shpejtësisë së lartë të Francës. Detyrat e saj përfshijnë menaxhimin e shërbimeve hekurudhore për pasagjerët dhe mallrat,si dhe mirëmbajtjen edhe sinjalizimin e infrastrukturës hekurudhore. Rrjeti hekurudhor përbëhet nga rreth 35,000 km hekurudhë, nga të cilat 2,600 km janë linja me shpejtësi të lartë dhe 14,500 km janë të elektrifikuara. Rreth 14,000 trena veprojnë çdo ditë.

Në vitin 2010 SNCF u rendit e 22-ta në Francë dhe e 214-ta botërisht në listën e Fortune Global 500 duke regjistruar 34 milione e 585 mijë euro fitime. [1] Është biznesi kryesor i Grupit SNCF, i cili në vitin 2020 kishte 30 miliardë euro shitje në 120 vende. [2] Grupi SNCF punëson më shumë se 275 mijë punonjës në Francë dhe në mbarë botën. [3] Që nga korriku 2013, selia e Grupit SNCF ndodhet në një periferi të Parisit në 2 Place aux Étoiles në Saint-Denis . Presidenti i SNCF Group është Jean-Pierre Farandou që prej vitit 2019.

Shtrirja e biznesit

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hekurudha e shpejtësisë së lartë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Një tren i shpejtësisë së lartë TGV Duplex nga SNCF
TGV 4402 operacion V150 duke arritur në 574 km/h më 3 prill 2007 pranë Le Chemin

SNCF menaxhon pothuajse të gjithë trafikun hekurudhor të Francës, duke përfshirë TGV ( Tren à Grande Vitesse, që do të thotë "tren i shpejtësisë së lartë"). Në vitet 1970, SNCF filloi programin e trenave me shpejtësi të lartë TGV me synimin për të krijuar rrjetin hekurudhor më të shpejtë në botë. Programi i dha rezultatet në vitin 1981 me përfundimin e linjës së parë të shpejtësisë së lartë LGV Sud-Est ("Ligne à Grande Vitesse Sud-Est", që do të thotë "linja juglindore e shpejtësisë së lartë"), kur shërbimi i parë TGV, nga ParisiLyon, u përurua. Në vitin 2017, rrjeti kombëtar hekurudhor në pronësi të SNCF Réseau kishte 28,710 km linja, 58% e të cilave ishin të elektrifikuara dhe 2640 linja të shpejtësisë së lartë. Çdo ditë, SNCF drejton 15,000 trena udhëtarësh dhe transporton më shumë se 5 milionë pasagjerë dhe më shumë se 250,000 ton mallra. [4] Linjat TGV dhe teknologjia TGV tani janë përhapur në disa vende evropiane.

Teknologjia TGV e SNCF-së ka vendosur shumë rekorde botërore të shpejtësisë, më i fundit më 3 prill 2007, kur një version i ri i TGV i quajtur V150 me rrota më të mëdha se TGV-ja e zakonshme, ishte në gjendje të mbulonte më shumë sipërfaqe tokë në çdo rrotullim dhe kishte një motor 18,600 kW dhe theu rekordin botëror të shpejtësisë për trenat konvencionalë hekurudhor, duke arritur në km/h .

SNCF ka një historik të jashtëzakonshëm sigurie. Pas gati 30 vitesh në funksion, sistemi TGV i SNCF-së ka vetëm një përvojë të një aksidenti vdekjeprurës, i cili ka ndodhur gjatë testimit para-hapjes dhe jo në funksionim të rregullt.

Mbretëria e Bashkuar

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2011, SNCF në bashkëpunim me Keolis, paraqiti ofertën e pasuksesshme për InterCity West Coast . [5] Në prill 2017, SNCF mori 30% të aksioneve në një sipërmarrje të përbashkët me Stagecoach Group dhe Virgin Group për të konkurruar për Bashkëpunimin e Bregut Perëndimor që do të veprojë në shërbimet e linjës kryesore të Bregut Perëndimor nga maji 2020 dhe linjën HS2 nga 2026. [6] [7]

Në prill të vitit 2019, Stagecoach-it iu ndalua e drejta për të paraqitur oferta për çdo ekskluzivitet, përfshirë Partneritetin e Bregut Perëndimor, gjë që do të thotë se Virgin dhe SNCF tani duhet të tërhiqen nga lista përfundimtare.

Veprimtaria e SNCF

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga vitet 1990, SNCF ka shitur vagona hekurudhore tek qeveritë rajonale, me krijimin e markës Train Express Régional (TER). Kjo markë vjen si bashkëpunim mes këtyre dy palëve me rajonet të cilat janë përgjegjëse për vagonat kurse kompania kujdeset për infrastrukturën. SNCF gjithashtu ruan një shtrirje të gjerë në biznesin ndërkombëtar që përfshin punën në linjat e mallrave, linjat ndërqytetëse dhe linjat e udhëtarëve. Ekspertët e SNCF ofrojnë shërbime logjistike, projektimi, ndërtimi, operimi dhe mirëmbajtje. SNCF operon agjencinë ndërkombëtare të biletave Oui.sncf.

SNCF ka punonjës në 120 vende që ofrojnë konsulencë të gjerë jashtë dhe ndërkufitare. Këto projekte përfshijnë:

 • Izrael : Ndihmesë dhe Trajnim. SNCF International ofron ndihmë për Hekurudhat e Izraelit në çdo fushë të veprimeve hekurudhore, duke përfshirë edhe projektet për të përmirësuar rregullat e përgjithshme të sigurisë së rrjetit. Programet e tjera të ndihmës dhe trajnimit përfshijnë Infrastrukturën dhe Divizionin e tërheqjes.
 • Tajvan : Trajnim Operacional. SNCF mbikëqyri kontraktorin kryesor përgjegjës për ndërtimin e linjës kryesore hekurudhore me shpejtësi të lartë të Administratës së Hekurudhave të Tajvanit. Ai gjithashtu trajnoi kontrollorët e trafikut hekurudhor, shoferët dhe anëtarët e ekuipazhit. Në emër të Qeverisë së Tajvanit, SNCF menaxhoi Qendrën e Kontrollit të Komandës së Hekurudhave me shpejtësi të lartë.
 • Mbretëria e Bashkuar : Mirëmbajtja. Në vitet 2007–2008, konsulentët SNCF-International audituan praktikat e mirëmbajtjes të aplikuara në trasenë, sinjalizimin dhe linjën ajrore të energjisë elektrike në linjat hekurudhore britanike me shpejtësi të lartë që lidhin Londrën me tunelin e Channel . Përveç kësaj, ai kreu një auditim të performancës së mirëmbajtësit nga pikëpamja e cilësisë së shërbimit dhe kontrollit të kostos, bëri rekomandime për përmirësime dhe propozoi një plan biznesi tre-vjeçar.
 • Koreja e Jugut : Projektimi i elektrifikimit HSR. SNCF këshilloi Hekurudhat Koreane për elektrifikimin e shinave midis Daegu dhe Busan dhe për lidhjen e binarëve konvencionale ekzistuese me linjën e re të shpejtësisë së lartë. SNCF asistoi gjithashtu në zgjedhjen dhe inspektimin e mjeteve lëvizëse me shpejtësi të lartë dhe trajnoi 400 menaxherë të lartë, inxhinierë dhe drejtues në një gamë të gjerë aftësish, duke përfshirë sinjalizimin, katenarët, binarët, mirëmbajtjen e mjeteve lëvizëse, funksionimin HSR, menaxhimin e sigurisë, marketingun dhe pasagjerët. sistemet e informacionit. Deri në fund të vitit 2009, SNCF ndihmoi Korenë në ruajtjen e shpejtësisë së saj të lartë.
 • Spanja : Sistemi i sinjalizimit. SNCF bashkëpunoi me ADIF (ofruesi spanjoll i infrastrukturës hekurudhore) në studimin, furnizimin, instalimin dhe mirëmbajtjen e sistemit standard të sinjalizimit hekurudhor të BE-së përgjatë linjës Madrid-Lleida me shpejtësi të lartë. Në emër të qeverisë spanjolle, SNCF projektoi dhe drejtoi operacionet e mirëmbajtjes në këtë linjë për një periudhë dyvjeçare.
 • Francë : Lider në Infrastrukturë dhe Mirëmbajtje të mjeteve lëvizëse – SNCF mban 32.000 km trase. Ajo gjithashtu mirëmban 3900 lokomotiva dhe 500 trena me shpejtësi të lartë. Secili prej trenave TGV të SNCF përshkron më shumë se 39.000 km një muaj - mjafton për të rrethuar globin. Çdo vit Departamenti i Burimeve Njerëzore të SNCF ofron mbi 1.2 milionë orë trajnime për mbi 25,000 punonjësit e tij.
 • Përveç këtyre rrjeteve të vendeve, ajo ka potencialin të zgjerojë rrjetin e saj në vendet e Lindjes së Mesme si Arabia Saudite, Omani, Katari, Kuvajti, Bahreini etj.
Lokomotivë dizel SNCF Class BB 67400 në stacionin e Amiensit

Me zbatimin e ligjit të 1937,më 1 janar 1938u formua SNCF me shtetëzimin e kompanive kryesore hekurudhore të Francës ( Chemin de fer, fjalë për fjalë, 'rruga e hekurt', do të thotë hekurudhë). Këto ishin:

Emri i parë është ai në gjuhën franceze, i dyti është shkurtimi ndërsa i treti përkthimi në shqip.

 • Chemins de fer de l'Est (Est, Hekurudhat Lindore )
 • Chemins de fer de l'État (État, Hekurudhat Shtetërore ; u bashkua në 1908 me Chemins de fer de l'Ouest)
 • Chemins de fer du Nord (Nord, Hekurudhat Veriore)
 • Chemins de fer de Paris à Lyon et à la Méditerranée (PLM, Paris, Lion dhe Hekurudhat Mesdhetare)
 • Chemins de fer de Paris à Orléans et du Midi ( Paris, Orléans dhe Hekurudhat Jugore ; PO-Midi, i formuar në 1934 nga bashkimi i Chemin de fer de Paris à Orléans dhe Chemins de fer du Midi )
 • Administrata des chemins de fer d'Alsace et de Lorraine (AL, Hekurudha Elzasë-Lotringen )
 • Syndicats du Chemin de fer de Grande Ceinture et de Petite Ceinture ( Hekurudhat e Brezit të Madh dhe të Vogël ) në Paris dhe rrethinat e tij.

Shteti francez fillimisht mori 51% të pronësisë së SNCF dhe investoi shuma të mëdha subvencionesh publike në sistem. Sot, SNCF është tërësisht në pronësi të shtetit francez.

 1. ^ "Global 500 2010: Countries". CNN. Marrë më 24 tetor 2013. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "RESULTATS ANNUELS 2020 - GROUPE SNCF" (PDF) (në frëngjisht). SNCF. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2021-08-03. Marrë më 2021-08-04.
 3. ^ Direction de la Communication. "Profil et chiffres clés 2016" (në frëngjisht). SNCF. Marrë më 7 korrik 2016.
 4. ^ L'observatoire des transports et de la mobilité. "Le marché français du transport ferroviaire de voyageurs" (PDF). Arkivuar (PDF) nga origjinali më 2022-10-09. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Shortlisted Bidders for Greater Anglia and Intercity West Coast Rail Franchises Department for Transport 24 March 2011
 6. ^ Stagecoach and Virgin to join forces with SNCF for West Coast Partnership Bid Arkivuar 27 prill 2017 tek Wayback Machine Stagecoach 25 July 2017
 7. ^ Stagecoach and SNCF lead Virgin-branded bid for HS2 operations Arkivuar 25 prill 2017 tek Wayback Machine Railway Gazette International 25 July 2017