SPECTRE

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

SPECTRE (shkurt për SPecial Executive for Counterintelligence, Terrorism, Revenge and Extortion; shqip: Ekzekutivi i Veçantë për Kundërinteligjencës, Terrorizmin, Hakmarrje dhe Grabitje) është organizatë fiktiv që paraqitet në romanet e James Bond nga Ian Fleming. Udhëhequr nga Ernst Stavro Blofeld, organizata u shfaq zyrtarisht në romanin Thunderball (1961) dhe më pas në filmin Dr.No (1962). Pas një mungese prej katër dekadash nga seritë e filmit Eon, organizata u ripërtëriti zyrtarisht në filmin e 24-të të Bond, Spectre (2015).

Kur u prezantua në vitin 1961, organizata zëvendësoi në mënyrë efektive SMERSH si antagonist kryesor të Bond-it. SPECTRE nuk është në linjë me asnjë komb apo ideologji politike, duke bërë të mundur që librat më vonë e Bond dhe filmat e Bond të konsiderohen si apolitikë. Fillimisht i konceptuar si një grup i vogël kriminelësh profesionistë në romane, SPECTRE u bë një organizatë e madhe ndërkombëtare me objektet e saj të përpunuara dhe operacionet në serinë e filmave.

Ideologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në romanet e Ian Fleming, SPECTRE ishte kryesisht një ndërmarrje tregtare kryesuar nga Ernst Stavro Blofeld. Anëtarët e tyre të nivelit të lartë kanë qenë 21 individë, 18 prej të cilëve kanë trajtuar punët e përditshme dhe janë tërhequr në grupe prej tre nga gjashtë organizata më të mëdha kriminale në botë - Gestapo, SMERSH, policia sekrete e marshallit Josip Broz Tito, mafia, Unione Corse dhe një operacion masiv i kontrabandës së heroinës me seli në Turqi.[1] Debutimi i tyre ishte në Thunderball. Në kohën e shkrimit të romanit, Fleming besonte se Lufta e Ftohtë mund të përfundonte gjatë dy viteve që do të nevojitej për të prodhuar një adaptim të filmit, i cili do ta linte të dukshme; ai, pra, mendoi më mirë të krijonte një armik politikisht neutral për Bondin.[2]

Në filmat klasikë James Bond të prodhuar nga EON Productions, organizata kishte një rol më aktiv, shpesh si një palë e tretë në Luftën e Ftohtë në vazhdim. Qëllimi i dominimit botëror është deklaruar në You Only Live Twice, dhe SPECTRE nuk po punont vetëm për vete, por për nje qeveri aziatike te paidentifikuar, dy perfaqësues të të cilëve Blofeld përgjigjet gjatë filmit; ndoshta Kina e Kuqe, e cila më parë mbështeti Goldfinger. Qëllimet e SPECTRE në filmat e tjerë që është shfaqur kanë qenë gjithmonë më pak të larta. Strategjia e saj afatgjate, megjithatë, ilustrohet nga analogjia e tre peshqve siamez që luftojnë Blofeld mban në një akuariumi në versionin e filmit From Russia with Love. Blofeld vëren se një peshk po i përmbahet luftimit të dy të tjerëve derisa lufta e tyre të përfundojë. Pastaj, ai peshk dinak sulmon fitimtarin e dobët dhe e vret me lehtësi. Ngjashëm, strategjia kryesore e SPECTRE ishte të nxiste konflikte mes dy armiqve të fuqishëm, domethënë superfuqive, duke shpresuar se do të zhdukeshin dhe do të ishin të prekshëm kur të merrte pushtetin. SPECTRE ka punuar kështu me të dy anët e Luftës së Ftohtë.

Në të gjitha paraqitjet e romaneve dhe të filmave, disiplina organizative brenda SPECTRE ishte dramatikisht drakoniane me dënimin për mosbindje apo dështim vdekjeprurës. Me Blofeld kinematografike duke deklaruar në disa raste: "Kjo organizatë nuk toleron dështimin". Për më tepër, për të rritur impaktin e ekzekutimeve, Blofeld shpesh zgjodhi të fokusonte vëmendjen tek një anëtar i pafajshëm, duke e bërë të duket se vdekja e tij është e afërt, vetëm që papritur të godasë objektivin aktual kur ky person është jashtë rojeve. SPECTRE e Fleming kishte elemente të frymëzuara nga sindikatat mafioze dhe unazat e krimit të organizuar që u gjuan në mënyrë aktive nga zbatimi i ligjit në vitet 1950. Kode të rrepta të besnikërisë dhe heshtjes, dhe ndëshkimet e rënda që pasuan shkeljet ishin shenjat dalluese të unazave të gangsterëve të SHBA, Mafia, Unione Corse, Tonga / Triads kineze dhe Yakuza japoneze / Shoqata e Dragoit të Zi.

Zyrat qendrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në romanin dhe përshtatjen zyrtare të filmit Thunderball, selia fizike e organizatës ishte e vendosur në Paris, Francë, që vepronte pas një organizate të frontit që ndihmonte refugjatët ("Firco" në romanet "Vëllazëria Ndërkombëtare për Ndihmën e Personave pa Shtetësi" në filmat). Në mënyrë të ngjashme, në filmin jozyrtar 1983 "Never Say Never Again", SPECTRE mblidhet në një dhomë të fshehtë nëntokësore për mbledhje nën një bankë të panjohur franceze. Me rivendosjen e tyre zyrtare dhe reimagjinimin në filmin "Spectre" të vitit 2015, baza e operacioneve të organizatës u përqendrua kryesisht në një qendër mbledhjeje të të dhënave në shkretëtirën Sahariane, me një vend të veçantë takimi (me sa duket të jetë i përkohshëm) në Romë të Italisë.

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kabineti i SPECTRE kishte gjithsej 21 anëtarë. Ernst Stavro Blofeld ishte kryetar dhe udhëheqës sepse themeloi organizatën dhe Largo u zgjodh nga kabineti për të qenë komandanti i dytë. Anëtarët e bordit të SPECTRE shkojnë sipas numrave (p.sh .: numri 1) si emra të koduar. Në romanet, numri i anëtarëve fillimisht ishte caktuar në mënyrë të rastësishme dhe pastaj rrotullohej me dy shifra çdo muaj për të parandaluar zbulimin. Në filmat numri tregon gradën: Blofeld është referuar gjithmonë si "Numri 1" dhe Emilio Largo, në filmin Thunderball, është "Numri 2".

Emri No. Aktori/ja
Ernst Stavro Blofeld 1 Anthony Dawson,
Eric Pohlmann (zëri),
Donald Pleasence,
Telly Savalas,
Charles Gray,
John Hollis,
Robert Rietty (zëri),
Christoph Waltz
Emilio Largo 2 Adolfo Celi,
Robert Rietty (voice)
Rosa Klebb 3 Lotte Lenya
I panjohur Burt Kwouk
Count Lippe 4 Guy Doleman
I panjohur Michael Chow
Tov Kronsteen 5 Vladek Sheybal
Number Five Philip Stone
Jacques Bouvar 6 Bob Simmons
Number Seven 7 Cecil Cheng
I panjohur 8 --
Pierre Borraud 9 Clive Cazes
Number Ten
10 André Maranne
Fiona Volpe Luciana Paluzzi
Number Eleven
11 Murray Kash
Helga Brandt Karin Dor
Dr. Julius No -- Joseph Wiseman

Never Say Never Again[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo listë tregon të gjithë anëtarët e bordit <smallSPECTRE të përmendura në filmat jozyrtarë:

Emri No. Aktori/ja
Ernst Stavro Blofeld -- Max von Sydow
Maximillian Largo 1 Klaus Maria Brandauer
Fatima Blush 12 Barbara Carrera

Romanet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kjo listë tregon të gjithë anëtarët e bordit SPECTRE të përmendur në romanin e Ian Fleming Thunderball:

Emri No. Përshkrimi
Ernst Stavro Blofeld 2 Udhëheqës dhe themelues i SPECTRE.
Emilio Largo 1 I dyti në komandë i SPECTRE dhe i caktuar nga Blofeld për të mbikëqyrur të gjitha operacionet në terren për Plan Omega.
Fonda 4 Një italiane e rekrutuar Petacchi për komplotin.
Pierre Borraud 12 Një anëtar i Unione Corse; kishte marrëdhënie seksuale me një vajzë që ai rrëmbeu për shpërblesë. Si një dënim, Blofeld sulmoi Borraudin dhe ia ktheu gjysmën e parave të shpërblesës babait të vajzës si kompensim.
Marius Domingue 7 Një tjetër njeri i Unione Corse; shumë i besueshëm, por i veçuar nga Blofeld për një leksion në mënyrë që të hiqte Borraud nga roja.
Strelik 10 Një ish anëtar i SMERSH; u qëllua për vdekje nga Largo për të pyetur besnikërinë e anëtarëve të tjerë të SPECTRE.
I panjohur 11 Një tjetër ish-njeri i SMERSH.
Kotze 5 I njohur dikur si Emil Traut; një fizikan i Gjermanisë Lindore, i cili u zhduk në Perëndim. Më vonë shkon në NATO dhe zbulon gjithçka që ai di për SPECTRE.
I panjohur 6 Vret Lippe me urdhër të Blofeld për mosbesim.
I panjohur 14 Ish-oficerë i Gestapo.
I panjohur 17 Gjen Dominon duke skanuar Disco Volante me një Geiger në kërkim të bomba atomike të vjedhura; e raporton atë tek Largo, i cili e merr të burgosurin e saj dhe e torturon.
Maslov 18 I njohur dikur si Kandinsky; një ekspert elektronik polak i cili dha dorëheqjen nga Philips AG.
Irma Bunt ? Matronja e Blofeld në Piz Gloria, e cila më vonë bëhet gruaja e tij në Japoni.

Kuriozitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Kur Ian Fleming u konceptua fillimisht me SPECTRE në një memo të vitit 1959, qëndronte për "Ekzekutivi Special për Terrorizëm, Revolucion dhe Spiunazh".
  • SPECTRE shpesh shkruhet gabimisht si S.P.E.C.T.R.E., madje edhe në disa nga materialet e publicitetit të filmit Bond. sepse P, nuk qëndron për një fjalë, dhe për këtë arsye, periudhat pas çdo shkronje janë të papërshtatshme.
  • Seriali i animuar i James Bond Jr., James Bond Jr., paraqiti një klon të Spectre të quajtur "SCUM". S.C.U.M është shkurt për Saboteurs and Criminals United.
  • Organizata kriminale që paraqitet në mangën e famshme japoneze One Piece, Baroque Works bazohet pas kësaj organizate.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ ↑ Thunderball, Ian Fleming, Faqe 63, 1961, Londër: Johnathon Cape
  2. ^ ↑ Ian Fleming, Andrew Lycett, Weidenfeld & Nicholson, 1995.