Saksonishtja lindore e ulët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Saksonishtja lindore e ulët
Flitët në Gjermani, Poloni, Brazili
Folësit
Taksonomia
Filogjeneza Indo-Evropiane
 Gjermanike
  Perendimore gjermanike
   Gjermanishtja e ulët
    Saksonishtja lindore e ulët
Kodet e klasifikimit
ISO 639-2 nds
ISO 639-3 nds (i pjesshëm)
Glottolog Ska
Ostniederdeutsches Sprachgebiet.png
Vendi historik

Saksonishtja lindore e ulët (gjermanisht: Ostniederdeutsche Dialekte) është një grup dialektesh të ulëta gjermanë të folur në Gjermaninë veri-lindore, si dhe nga pakicat në Poloninë veriore. Së bashku me dialektet e Saksonishtes së ulët, ajo formon një vijë dialektike me gjermanishten e ulët. Para vitit 1945, dialekti u fliste përmes gjithë bregut Baltik të vendosur në Gjermani, nga Mecklenburgu, përmes Pomeranisë, Prusisë Perëndimore në disa fshatra të rajonit Klaipeda të Prusianit Lindor.

Pomeraniani Lindor, Pomeraniani Qendror dhe Pomeraniani Perëndimor nuk duhet të ngatërrohet me gjuhën perëndimore sllave pomeraneze (gjermanisht: Pomoranisch).