Jump to content

Sebastiano Venier

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Sebastiano Venier

Sebastiano Venier (lindi rreth vitit 1496 - 3 mars 1578) ishte Doge e Venedikut 1577-1578. Ai është i njohur për rolin e tij si admiral i Betejës së Lepantit.

Ai ka punuar si avokat nga një moshë shumë e hershme, edhe pse pa mbajtur kualifikime formale, dhe më pas ishte administrator i qeverisë së Republikës së Venedikut. Në vitin 1570 ai ishte administrator i Shën Markut dhe, në dhjetor të të njëjtit vit, kapitano generale da Mar nga flota venedikase në luftën e re kundër turqve osmanë.

Ai ishte komandanti i kontingjentit venecian në Betejën e Lepantit (7 tetor 1571), në të cilën Liga e krishterë mposhti me vendosmëri turqit. Pas paqes ai u kthye në Venecia si një figurë shumë popullore, dhe në vitin 1577, në moshën 81 vjeç, ai u zgjodh njëzëri Doge.

Ai ishte i martuar me Cecilia Contarini, i cili i kishte lindur një vajzë Elena Venier dhe dy djem. Një nga djemtë e tij, Francisco Venier, shkoi në Francë.