Jump to content

Beteja e Lepantit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirëArtisti Juan Luna Viti 1887 Lokacioni Senate Hall - Madrid (Spannjë)

Gjiri i Lepantit që haset e përmendur edhe në formën Betja Detare e Lepantos (turqisht: İnebahtı Deniz Muharebesi) është krah i gjatë në Detin Jon i cili shtrihet nga lindja në perëndim i kufizuar me Gadishullin Peleponez nga jugu dhe Greqia nga veriu.

7 tetor 1571 në këtë vend u ndeshën flotat detarePerandorisë Osmane, nga njëra anë, dhe Ligës së Shenjët (Krishtere) të cilin e përbënin Republika e Venedikut, Napoli, Gjenova, Spanja, Malta, Vatikani etj.

Në historinë e konflikteve të armatosura në det, nuk ka betejë më të njohur dhe në të njejtën kohë më konfuze se ajo e Lepantit. Beteja e Lepantit është beteja më e përfolur dhe beteja të cilën e trajtuan si filozofët e ndryshëm ashtu edhe historianët, linguistët, piktorët, shkrimtarët etj. Kjo betejë shkaktoi shumë viktima, por fituesi në fund nuk doli si fitues i vërtetë, pasiqë dominimin e tij detar nuk diti ta shfrytëzojë.

Lidhje e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]