Secure Shell

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Secure Shell or SSH është protokoll i rrjetës që i lejon të dhënave që do të shkëmbehen duke përdorur një kanal të sigurt në mes dy pajisjeve në rrjet. Të dy versionet e mëdha të protokollit janë të referuara si SSH1 ose SSH-1 dhe SSH2 ose SSH-2. Përdorur kryesisht për Linux dhe Unix sistemet bazë për të hyrë në shell account, SSH ishte projektuar si një zëvendësim për Telnet dhe të tjera insecure remote shells, të cilat dërgojnë informacion, sidomos passwords, në plaintext, i bën ato të ndjeshëm ndaj packet analysis. Enkriptimet e përdorura nga SSH ka për qëllim të sigurojë fshehtësinë dhe integritetin e të dhënave mbi një rrjet të pasigurta, të tilla si Internet.

Përkufizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

SSH është përdorur zakonisht për të hyr në një makinë në distancë dhe të ekzekutojë komandat, por ajo gjithashtu mbështet tunneling protokoll, Port forwarding port TCP dhe UDP dhe X11 lidhje, SSH përdor modelin klient-server.

Lista e porteve të njohur, porti 22 ka qenë caktuar për të kontaktuar me serverat e SSH.

Një program klient SSH përdoret zakonisht për krijimin e lidhjeve të një kompjuteri me lidhje të largët. Të dyja janë zakonisht të pranishme në shumicën e sistemeve operative moderne, duke përfshirë edhe Mac OS X, Linux, FreeBSD, sistemit operativ Solaris dhe OpenVMS. softuerin e regjistruar, versionet freeware dhe Open-source software të niveleve të ndryshme të kompleksitetit dhe të tërësisë ekzistojnë.

File transfer protocols duke përdorur SSH[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka mekanizma të shumta për transferimin e file duke përdorur protokollet Secure Shell.

  • SSH File Transfer Protocol (SFTP), një alternativë më e sigurt për File Transfer Protocol, nuk duhet të ngatërrohet me FTP mbi SSH
  • Secure Copy (SCP), e cila ka evoluar nga RCP (Unix) protokoll mbi SSH
  • Files transferuar mbi protokollin shell (FISH AKA), të lëshuar në vitin 1998, që evoluan nga shell komandat e Unix mbi SSH

IETF Standardet nuk janë zhvilluar për këto protokolle. Një seri e draftuar e IETF është krijuar për SFTP por që nga viti 2006 ata kanë bërë zvarritur për shkak të polemikës që SFTP është në fakt një sistem file.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]