Shën Naumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Shën Naumi (lindi rreth 830 - 910)[1] ) Shenjtor i krishterë i Kishës Lindore. Ka themeluar manastirin e dëgjuar që mban emrin e tij dhe që sot gjendet në kufirin shqiptaro-maqedon, në brigjet e Liqenit të Ohrit. Kulti i tij u përhap në gjysmën e parë të shek. XVIII me lulëzimin e Voskopojës dhe formimin e Kryepeshkopatës së Ohrit. I mvishen shumë mrekulli dhe manastiri i tij konsiderohej si vend me shpresë shërimi për sëmundje. Kremton më 23 dhjetor

„...Naumi dhe Kliment mbërritën në vendet ilire dhe në liknidase. Në malet Devoll në fund të liqenit të qytetit Ohër..."

Burimi i të dhënave[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ Härtel, Schönfeld, S. 30-33

Literaturë[redakto | përpunoni burim]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]