Shenja e trafikut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një shenjë "konfirmimi i rrugës" në autostradën Warrego në Queensland, Australi, duke informuar shoferët për distancën e tyre (në kilometra) nga vendet e listuara.

Shenjat e trafikut ose shenjat rrugore janë shenja të ngritura në anë ose sipër rrugëve për të dhënë udhëzime ose për të dhënë informacion përdoruesve të rrugës. Shenjat më të hershme ishin gurë të thjeshtë prej druri ose guri. Më vonë, u prezantuan tabela me krahë drejtimi, për shembull shtyllat e gishtërinjve në Mbretërinë e Bashkuar dhe homologët e tyre prej druri në Saksoni.

Me rritjen e volumit të trafikut që nga vitet 1930, shumë vende kanë miratuar shenja piktoreske ose përndryshe kanë thjeshtuar dhe standardizuar tabelat e tyre për të kapërcyer barrierat gjuhësore dhe për të rritur sigurinë në trafik. Shenja të tilla piktoreske përdorin simbole (shpesh silueta) në vend të fjalëve dhe zakonisht bazohen në protokolle ndërkombëtare. Shenja të tilla u zhvilluan për herë të parë në Evropë dhe janë adoptuar nga shumica e vendeve në shkallë të ndryshme.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]