Trafiku

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kalimi nga Fort Lee, Bergen County, New Jersey, në Manhattan në trafik të rëndë automobilash në Urën George Washington, ura më e ngarkuar e automjeteve në botë, duke transportuar afërsisht 300,000 makina dhe kamionë çdo ditë përtej lumit Hudson.

Trafiku përfshin këmbësorët, automjetet, kafshët e kalëruara ose të grumbulluara, trenat dhe mjete të tjera transporti që përdorin rrugë publike për udhëtim dhe transport.

Ligjet e trafikut rregullojnë dhe rregullojnë trafikun, ndërsa rregullat e rrugës përfshijnë ligjet e trafikut dhe rregullat informale që mund të jenë zhvilluar me kalimin e kohës për të lehtësuar rrjedhën e rregullt dhe në kohë të trafikut. Trafiku i organizuar në përgjithësi ka prioritete të përcaktuara mirë, korsi, kalim të drejtë dhe kontroll trafiku në kryqëzime.

Trafiku është i organizuar zyrtarisht në shumë juridiksione, me korsi të shënuara, kryqëzime, kryqëzime, kryqëzime, sinjale trafiku ose shenja. Trafiku shpesh klasifikohet sipas llojit: automjet i rëndë motorik (p.sh., makinë, kamion), automjet tjetër (p.sh., motoçikletë, biçikletë) dhe këmbësorë. Klasa të ndryshme mund të ndajnë kufijtë e shpejtësisë dhe servitutin, ose mund të ndahen. Disa juridiksione mund të kenë rregulla shumë të detajuara dhe komplekse të rrugës, ndërsa të tjerat mbështeten më shumë në sensin e shëndoshë dhe gatishmërinë e shoferëve për të bashkëpunuar.

Organizimi zakonisht prodhon një kombinim më të mirë të sigurisë dhe efikasitetit të udhëtimit. Ngjarjet që prishin rrjedhën dhe mund të shkaktojnë që trafiku të degjenerojë në një rrëmujë të çorganizuar përfshijnë ndërtimin e rrugëve, përplasjet dhe mbeturinat në rrugë. Në autostrada veçanërisht të ngarkuara, një ndërprerje e vogël mund të vazhdojë në një fenomen të njohur si valët e trafikut. Një prishje e plotë e organizatës mund të rezultojë në bllokim të trafikut dhe bllokim. Simulimet e trafikut të organizuar shpesh përfshijnë teorinë e radhës, proceset stokastike dhe ekuacionet e fizikës matematikore të aplikuara në rrjedhën e trafikut.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]