Shirat acidikë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Shirat natyrore jane acidik per arsye se ata permbajne acidet qe formohen nga reaksini i dioksidit te karbonit,i oksidit te azotit dhe dioksidit sulfurik dioksidi sulfurik me lageshti ne atmosfere. Shiu acidike shkaktohet kryesisht nga dy ndotes te rendomte te ajrit- dioksidi sulfurik (SO2) dhe oksidet e azotit (NOx), x tregon numrin e atomeve te oksigjenit 1,2,3 qe fitohen nga djegja e karburanteve te motorave te automobilave me djejete brendshme.

Keta ndotes udhetojne me mija kilometra ne atmosfere, ku perzihen me avujt per te formuar nje tretesire me perqendrim mesatar te acidit sulfurik dhe nitrik.Shiu,bora,breshri,mjegulla dhe fundrrusit e tjere e bartin kete tretesire ne toke si shi acidik.

Shiu acidik dukshem ndikon ne qdo gje qe e rrethon, duke perfshire token,ujin,bimet dhe materialet ndertimore(ndertimore) shirat paraqesinforma te avullit ujor te konsideruar te cilet bien ne siperfaqen e tokes ne gjendje agregate te lenget ose te ngurt. sasia e shiut matet me mjet te posacem per matjen e shiut.