Shkëmbinjtë Kanadezë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkëmbinjtë Kanadezë ose Malet Shkëmbore Kanadeze përbëjnë si Shkëmbinjtë e Albertës ashtu edhe B.C. Shkëmbinjtë në segmentin kanadez të Maleve Shkëmbore të Amerikës së Veriut. Ato janë pjesa lindore e CordilleraAmerikës së Veriut, e cila është një sistem i vargjeve të shumta të maleve që shkon nga Prajet në Bregun e Paqësorit. Sistemi malor Rockies Kanadez përfshin pjesën qendrore / lindore të këtij sistemi, shtrirë midis Rrafshëve të Brendshëm të Albertës dhe Kolumbisë Britanike Verilindore në lindje deri në Hendekun Rocky Mountain të pes në perëndim. Fundi jugor i Shkëmbinjve Kanadezë kufizohet me Idaho dhe MontanaShteteve të Bashkuara. Në terma gjeografikë, kufiri është në kufirin KanadaShtetet e Bashkuara, por në aspektin gjeologjik mund të konsiderohet të jetë në Marias PassMontana veriore. Fundi verior është në lumin Liard në veri të Kolumbisë Britanike.