Jump to content

Shkëputja e Vienës

Coordinates: 48°12′02″N 16°21′57″E / 48.20056°N 16.36583°E / 48.20056; 16.36583
Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkëputja e Vienës (gjermanisht: Wiener Secession, i njohur gjithashtu si Bashkimi i Artistëve austriake, apo Vereinigung Bildender Künstler Österreichs) u formua në 1897 nga një grup i artistëve austriak të cilë kishin dhënë dorëheqje nga Shoqata e Artistëve Austriake, vendosur në Vjenë Künstlerhaus. Kjo lëvizje përfshinte piktorët, skulptorët dhe arkitektë. Presidenti i parë i shkëputjes ishte Gustav Klimt, dhe Rudolf von Alt u bë president nderi. Revista e saj zyrtare u quajt Ver Sacrum.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jugendstil
The Beethovenfries, krijuar nga Gustav Klimt

Shkëputja e Vienës është themeluar më 3 prill 1897 nga artistë të Gustav Klimt, Koloman Moser, Josef Hoffmann, Joseph Maria Olbrich, Max Kurzweil, Wilhelm Bernatzik dhe të tjerë. Edhe pse Otto Wagner është i njohur gjerësisht si një anëtar i rëndësishëm i shkëputjes së Vienës ai nuk ishte një anëtar themelues. Artistët për Shkëputjen kundërshtuan konservatorizmit mbizotëruese të Vienës Künstlerhaus me orientimin e tyre tradicionale drejt historicizmit. Lëvizjet në Berlin dhe Mynih për shkëputje, parapriu Shkëputjen e Vienës, e cila mbajti ekspozitën e saj të parë në 1898.

Stili[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshe nga lëvizje të tjera, nuk është një stil që bashkoi punën e të gjithë artistëve të cilët ishin pjesë e Shkëputjes së Vienës. Ndërtesa e Shkëputjes mund të konsiderohet ikonë e lëvizjes. Mbi hyrjen e saj e cila ësht ëvendosur fraza "Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit." ("Për çdo moshë është art. Për çdo art është liri").

Arkitektura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Së bashku me piktorë dhe skulptorë, ka pasur disa arkitektë të njohur të cilët u lidhën me Shkëputjen e Vienës. Gjatë kësaj kohe, arkitektët u fokusuan në sjelljen e formave gjeometrike të pastëra në planet e ndërtesave të tyre. Në Ndërtesën e Shkëputjes shfaqën artin nga disa artistë të tjerë me ndikim si Max Klinger, Eugène Grasset, Charles Rennie Mackintosh, dhe Arnold Böcklin.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

48°12′02″N 16°21′57″E / 48.20056°N 16.36583°E / 48.20056; 16.36583

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]