Jump to content

Shkallë (Xarrë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shkalla

Shkalla është një fshatkomunën Xarrërrethin e SarandësShqipërisë.

Nga veriu fshati Shkallë kufizohet me malin e Saraqindit, nga jugu me Çiflikun, nga lindja me Konispolin dhe nga perëndimi me Mursinë.

Toponimet të fshatit Shkallë:[1]

 • Ahur i Hasan Bellos - haur në fushë, në L.
 • Ajtoi - kodër e lartë mbi fshat, në J.
 • Ar’ e Birjanit - arë, në VL.
 • Ar’ e Kaleshit - arë kodrinore, në J.
 • Bar i Miut - kullotë, në J.
 • Burim i Qafës Hanit – burim, në V.
 • Burim i Shkallës - burim, në P.
 • Hizë/a (hizë) – arë, në V.
 • Grav’ e Çaparos - shpellë, në L.
 • Grav’ e Emilit - ara kodrinore, në J.
 • Grav’ e Kuqe – shpellë, në V.
 • Hund’ e Gjarpërit – hundë kodrinore, në V.
 • Hund’ e Rigonit - hundë kodrinore, në V.
 • Kamare/ja – krua, në J.
 • Karalez/i – ara, në V.
 • Kasollja e Veipit - vend ku ka qenë një kasollë e vjetër, në V.
 • Leko/ua - kullotë në fushë, në J.
 • Lis’ e Hasan Nikës – pllajë, në L.
 • Lis i Beut – pllajë, në V.
 • Lis i Piros - lis shekullor, në L.
 • Lis i Tushit - lis shekullor, në L.
 • Lumbardhë/a - kullotë, në J.
 • Mulliri Agait - mulli i prishur, në P.
 • Prroj i Mjalcës - përrua, në L.
 • Qafa e Hanit - qafë kodrinore, në L.
 • Qirokam/i - vend grykë, në J.
 • Rrëz/a e Rexhep Takës - kullotë mali, në L.
 • Rrodhez/a - fushë, në J.
 • Stan i Ziko Purriqit - stan i vjetër, në L.
 • Shënmëria - kishëz, në L.
 • Shkëmb i Bufit - shkëmb me një shpellë, në fushë, në J.
 • Shpell’ e Memet Lakos – shpellë, në J.
 • Shpell’ e Shënmërisë – shpellë, në L.
 • Vardhar/i – fushë, në L.
 • Vardhar i Zonjës - ara në fushë, në L.
 • Vurk/u – fushë, në J.

Fshati Shkallë është i banuar nga 80 familje vllehë dhe 5 familje çam myslimane shqiptarë.[2]

Familjet shqiptare në fshatin Shkallë:

Avduli, Hodo, Velaj, etj.

Familjet vllehe:

Koçaj, Mejdiu, Nitaj, Poçaj, Purriqaj, Shakaj, Tanushi.Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
 1. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 128. Treguan: 1. Kostandin Poçi, 70 vjeç, bari, analfabet nga Shkalla, sot me banim po aty. 2. Gafur Brahimi, 33 vjeç, nga Lazarati, me banim në Shkallë.
 2. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 128.