Xarra

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Xarrë)
Xarra

Xarra është një fshatkomunën Xarrërrethin e SarandësShqipërisë.

Gjeografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga veriu fshati Xarrë kufizohet me liqenin e Butrintit dhe me fshatin Pllakën (Memushbej), nga jugu me Mursinë, nga perëndimi me Vrinën dhe jug-perëndimi me kufirin grek, nga lindje me malin e Milesë dhe fshatin Vagalat. Xarra ka këto lagje: 1 Maji, Kodra, Koloi.[1]

Toponimet të fshatit Xarrë:[2]

 • Ajdhonat/ua - vakëf, në VL.
 • Aliverta - teleferik i kohës së Luftës së I-rë Botërore, në VL.
 • Amudhë/a (Arë Mbudhë) – arë, në VP.
 • Anamonullë/a - arë në Milé, në VL.
 • Bahire - ish pyll, sot ara, në P.
 • Baldonget - ara, në P.
 • Baltopullë/a e Vogël - vend që mban ujë, në JL.
 • Bare – arë, në P.
 • Bishiko/ua - ish kënetë, sot ara, në VL.
 • Bregopull/i - breg mes pyllit, në P.
 • Bregu i Mamos - ish breg me pyll, sot shpyllëzuar dhe taracuar, në L.
 • Bregu i Pillit Math – breg, në VL.
 • Bregu i Qendros - breg i zhveshur, në VL.
 • Bregu i Tallos – breg, në VL.
 • Bregu i Zemanit – breg, në VP.
 • Buf/i - ish pyll, sot arë, në VL.
 • Bularët - bregore e çpyllëzuar, në VL.
 • Burime - sot arë, në VP.
 • Burim i Brezit – burim, në L.
 • Burim i Memos - burim, në VP.
 • Burim i Shkozës – burim, në VL.
 • Çair i Agait - arë, në P.
 • Çereqe – ara, të cilat dikur kanë qenë pyll, në P.
 • Çipap/a - arë në fushë, në P.
 • Dardha e Xarravelit – ara, dikur aty ka pasë dardha, në VP.
 • Dhiministër/a - vend i çpyllëzuar, në VP.
 • Foleja e Shqipes - kodër e veshur me lisa, në VL.
 • Furra e Dhiministres - furrë e lashtë që i takon Butrintit, në VP.
 • Gardhel/i – ara, në V.
 • Gorrica e Jotit - ara, në P.
 • Grop’ e Janushit - vend gropë, arë, në VP.
 • Grop’ e Pilo Manos - vend gropë, në VP.
 • Grovallat – ara, në VP.
 • Gur i Kuq - shkëmb, kullotë, në L.
 • Gur i Shkruar - gur me një mbishkrim, në VP.
 • Hund’ e Arapit - shkëmb e arë afër liqenit, në P.
 • Hund e Shëmitrit - hundë kodrine, në VP.
 • Kalaja e Kalivoit - kala e pyll, në V. Thonë se kjo ka qenë burgu i Butrintit.
 • Këmbdrrasa - kullotë, në VL.
 • Klisha e Shënkollit - kishë, në qendër.
 • Kodra e Kalivoit - kodër ku ndodhen mure të lashtë e pyje, në V.
 • Kodra e Rriqit - kodër me pyll, në V.
 • Kodrat e Lofatës – kodra, në VL.
 • Kòkalet - kullotë, në VL.
 • Kòkall/i - kullotë, në VL.
 • Kroi i Baltopullës - krua, në JL.
 • Kroi i Bufit - krua, në VL.
 • Kroi i Bularit - burim, në VL.
 • Kroi i Burimit - krua, në VP.
 • Kroi i Fikut – krua, në JP.
 • Kroi i Kllogjrit - krua, në L.
 • Kroi i Llallucit - krua, në VP.
 • Kroi i Veizit - krua, në L.
 • Kroi i Xarrevelit - ish krua, sot burim, në VL.
 • Kullë/a - gërmadhë e një kulle, në VP.
 • Lëm i Fshatit – lëm, në qendër.
 • Liman/i – ara, në V.
 • Liqen i Admirojt – liqen, në V.
 • Lirat – lëndina, në P.
 • Lis i Shënkollit - lis i vjetër, në afërsi të qendrës.
 • Lum i Vjetër - ara, në P.
 • Mollangë/a - ish pyll sot arë, në P.
 • Muhamet/i - arë ku ka qenë vrarë njëfarë Muhameti, në V.
 • Nashqesko/ua - ish pyll sot agrume, në JL.
 • Nisia – ara, në V.
 • Palozevar/i - pyll e ara, në VL.
 • Pill i Çereqit - pyll me vidha në fushë, në P.
 • Pill i Fazanit - pyll e arë, në P.
 • Pill i Madh - ish pyll sot ara, në P.
 • Prroj i Fikut - pyll, në JP.
 • Prroj i Hitheve - përrua, në L.
 • Prroj i Koftaniçes - përrua, në L.
 • Prroj i Xarravelit - përrua, në VP.
 • Pus i Xarrës - pus i vjetër, sot krua, në V.
 • Qaf’ e Shtogut - qafë kodrinore, në L.
 • Qafa e Sorronesë - qafë kodrinore, në VL.
 • Qallanidhe/i – ara, në P.
 • Rizamé/ja – ara, në J.
 • Rrëzë/a - rrëzë mali buzë liqenit, në V.
 • Rrotsule/t - vend moçalishte që buron ujë nga lartë, në VL.
 • Salivazhdë/a - vend i cili ka qenë pyll, sot ara, në P. Thonë se një plak me emrin Sali hapte vazhda nëpër pyll për të kaluar njerëzit se, pylli ish i dëndur e s’kalohej dot. Është për këtë arsye që vendi e mori emrin Salivazhdë.
 • Sinostop/i - arë e kullotë, në L.
 • Strongjillaet – ara, në P.
 • Shëmitër/i - kodër me një kishë në krye, në VL.
 • Shesh i Galipit — shesh e ara, në L.
 • Sesh i Hizave - përrua e kullotë, në L.
 • Shesh i Rrahut - vend shesh, në V.
 • Shesh i Thanave -vend ku ka thana, në L.
 • Shesh i Ujqëve - vend shesh, ara, në V.
 • Shkëmb i Koço Janes – shkëmb, në L. Aty ka qenë vrarë Koçua.
 • Shkëmbi Stathit - mone bagëtish në rrëzë të Milesë ku mbante kopenë Stathi, në VL.
 • Shpella e Dhiministres – shpellë, në VP.
 • Shpella e Gurit Kuq - shpellë, në L.
 • Shpell’ e Kalivoit - shpellë, në V.
 • Shpell’ e Rrëzës - shpellë, në V.
 • Shubash/i (Subashi) - ish pyll, sot arë, në P.
 • Uj’ e Qelbur' - ujë që vjen erë, në V.
 • Ur’ e Dhiministres - sot urë e re, në P.
 • Ur’ e Mallkës - ish urë prej druri, sot prej betoni, në VP.
 • Vaja e Mullirit - va pranë liqenit, në VL.
 • Varrosh i Kllogjrit - varr i vjetër, në L.
 • Varroshi i Shënkollit – varre, në V.
 • Vidhi i Prerë - sot ara, në VL.
 • Vurgje/t – ara, në VL.
 • Vurkopullë/a - ara, në VL.
 • Xarropullë/a – kodër, ara, në VL.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familjet në fshatin Xarrë:[3]

Pandazinj(nga familjet me te vjetra),Zanaj(xarrjot),Bilushanj, Kamberatë (xarrjot), Koçanj (x.). Kolenj (nga Kullurica), Koraqanj (x.), Mete, Pandaj (x.), Poçanj (vllah), Purriqanj (vllah), Shipanj, Vllahulatë, Xhaferaj etj.

Ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekonomia në Xarrë është e bazuar më së shumti në prodhimin e manderinave dhe fasuleve.

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 139.
 2. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 139-141. Treguan: 1. Azem Xhaferi, 66 vjeç, bari, nga Konispoli. 2. Kozma Harrilla, vllah, 47 vjeç, bari, nga Xarra.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 139.