Shoqata (SHMIL) Eelbasan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

SHOQATA KOMBETARE DITAKULTURORE E VERES SHMIL ELBASAN[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

PROGRAMI[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shoqata kulturore kombetare dita e veres Shmil Elbasan, eshte nje organizate shoqerore kulturore kombetare e pavarur. Juridiksioni i saj me epiqender ne zonen tradiciona le Shmil qarku Elbasan e cila ka mbeshtetje dhe perkrahje mbare kombetare, ne masivizimin e festimit te 14 marsit dites se veres. Dite e cila te kujton dhe te sjelle ndermend lule , temperature te ngrohte dhe ajer te paster, kenge e valle Elbasanase me shijen e embel te ballakumeve.

Vizioni kulturor i shoqates kombetare dita e veres Shmil, do te kete ne qender te vemendjes memorien historike te zones, ndjenjen e thelle kulturore dhe shpirterore ne kete treve te paster shqipetare, ne zemer te Shqiperise se mesme. Platforma jone e punes si shoqate kulturore ne kete treve, do te sherbeje si burim frymezimi edhe ne zona te tjera ne qarkun Elbasan e rreth tij. Historiku i zones se Shmilit e shtrin kujtesen dhe memorien e tije ne harkun kohore te brezave te shkuar, dhe atij qe eshte sot, e padyshim ai qe vjen pas, ne formen dhe aspektin e nje trashgimie kulturore ‘’Testamentare’’ shpirterore. Ky mesazh nuk eshte gje tjeter vecse nje rotacion historik-kulturor nder breza.

Shoqata kulturore kombetare Dita e Veres Shmil Elbasan ne aspektin shoqeror e kulturor, do te jete hartuese e perpunimit te mendimit te lire pluralist duke perkrahur dhe nxitur cdo individ me prirje e talent bashkohor. Ne varetesi me pozicionin gjeografik te vendodhjes e shtrirjes se saj do ti japim ndihmesen dhe kontributin tone maksimal. Vendin kryesore do ta zere puna kerkimore-shkencore , rreth kesaj vlere te lashte kulturore-popullore, mbare shqipetare e pa zbuluar me pare.

OBJEKTIVAT E SHOQATES KULTURORE KOMBETARE DITA E VERES SHMIL ELBASAN[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Do te ngrejme larte nivelin kulturore ne zonen rurale te Shmilit, komuna Labinoti-Mal, duke u mbeshtetur ne traditen dhe zakonet me te mira ne kete zone, qe kujton dhe feston festen pagane me popullore, mbare shqipetare. Shoqata kulturore kombetare dita e veres Shmil ne aktivitetet e saj kulturore do te ndermarre studime dhe pergjithesime te pervojes me te mire ne zonen e Shmilit e me gjere, duke I dhene, kesaj zone te bekuar nga perendia dijen dhe mendjen e mprehte te shoqerise njerzore, qe vazhdimisht ka prodhuar kultura te bukura folklorike popullore.

Zona e Shmilit eshte nje nga trevat, me tradita fisnike patriotike ne qarkun e Elbasanit, e cila mbajti peshen kryesore ne luften nacional-clirimtare kunder ekupatorit fashist, e njohur zona e ‘’Cermenikes’’, ndersa sot ne demokraci pasqyron dhe manifeston traditen dhe kulturen me te lashte popullore, festimin e dites se veres 14 marsin, festen pagane mbare shqipetare. Dita e veres sot festohet ne cdo familje shqipetare, ajo ka pushtuar te gjithe shpirtrat dhe mendjet e tyre, duke ju rikujtuar ardhjen e nje pranvere te begate, ose me sakte nderrimin e stines qe pa dyshim sjelle risine e nje arome te kedeshme lulesh,plot gjelberim me nje ekologji te paster e te bukur. Per arritjet e ketij objektivi, shoqata jone do te ndermarre nisma dhe insiativa konkrete, ne bashkpunim dhe me komunitetin e zones Shmilit e per rreth tij, perfshi dhe organet e qeverisjes vendore te pushtetit lokal, per ta shpallur zonen e shmilit :

‘’PARK KOMBETAR KULTUROR PRANVEROR’’[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlere e rendesishme kulturore-artistike e qarkut Elbasanit. Aksioni do te jete ne shtimin dhe ruajtjen e vlerave kulturore –ekologjike te zones duke e pasuruar me dru frutor , pyjor , halor dhe infrastrukture etj. Gjithashtu do te gjallerohen aktivitetet kulturore me vlere turistike, brenda e jashte vendit. Shoqata kulturore kombetare dita e veres Shmil, do te bashkepunoje me te gjitha ato shoqata dhe organizata joqeveritare, te cilat ne programet e tyre te punes , kane perparesi mjedisin, pastertine ekologjike dhe trashgimenine kulturore ne rrafshin rajonal e kombetare. Puna e kesaj shoqate do te perqendrohet ne rritjen e kapaciteteve thithese dhe menaxhuese te zones, duke I kthyer ato ne vlera te verteta shoqerore, ne sherbim te tradites me te bukur popullore ne zonen e Shmilit e per rreth tij. (PRESIDENTI I SHOQATES RAMIZ PISHA)