Jump to content

Shotoku Taishi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Princi Shōtoku (聖徳太子, Shōtoku Taishi, 573-621), i njohur gjithashtu si Princi Umayado (厩戸皇子, Umayado no ōji), ishte një regjent dhe një politikan i periudhës Asuka në Japoni. Studimet e fundit historike kanë hedhur dyshimin e disa prej arritjeve atribuohet atij.

Roli politik dhe Kulturor

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Princi Shōtoku shikuar në Kinë për frymëzim politik dhe fetar.

Shōtoku, i frymëzuar nga mësimet e Buda, sukses në krijimin e një qeverie të centralizuar gjatë sundimit të tij. Në vitin 603, ai krijoi dymbëdhjetë renditet zyrtar në gjykatë. Ai është kredituar me shpalljen e një Shtatëmbëdhjetë-kushtetutë neni, megjithëse dijetarët bashkëkohor pyetje atribuohet bazuar në stilin e tij.

Princi ishte një mbështetës i Budizmit dhe komentet e përbërë nga Lotus Sutra, Sutra Vimalakirti, dhe Sutra e Mbretëreshës Srimala. Ai porositur Shitennō-ji tempull në krahinën Settsu (e sotme Osaka). Emri Shōtoku ka qenë i lidhur me Hōryū-ji, një tempull në krahinën Yamato. Dokumentacioni në Hōryū-ji pretendon se Suiko dhe Shōtoku themeluar tempullin në vitin 607. Gërmimet arkeologjike në vitin 1939 kanë konfirmuar se pallatit të princit Shōtoku, Ikaruga-nuk-miya (斑鸠 宫), u ndal në pjesën lindore të kompleksit të tempullit aktual, ku TO-në (东 院) mblidhet sot.[1]

Edhe pse Shōtoku admiroi Kinë nga larg, Kina duket se ka marrë iniciativën në hapjen e marrëdhënieve me Japoninë. Sui Perandori, Yangdi (kensui taishi) dërgoi një mesazh në 605 që thoshte :

  • "Sovran të sui respekt inquires rreth sovran i Wa."

Shōtoku u përgjigj duke sponsorizuar një mision të udhëhequr nga Ono nuk Imoko në 607. Mesazhi vet Princi përmban të shkallës më të hershme të shkruara në të cilin arkipelag japonez është quajtur "Nihon,", fjalë për fjalë, dielli-prejardhje. Selam tha :

  • "Nga sovran të tokës e diellit në rritje (nihon / hi izuru) për të sovrane të tokës e diellit përcaktimit."[3]

Ai thuhet të jetë varrosur në Shinaga, në ish-provincën Kawachi (sot Osaka prefekturë)

Ai është i njohur nga disa tituj, edhe pse emri i tij i vërtetë është Princi Umayado (厩 戸 皇子, Umayado nuk ōji?, Fjalë për fjalë nga princi i qëndrueshëm) që ai ka lindur në para e të qëndrueshme.[5] Ai është i njohur edhe si Toyotomimi (豊 聡 耳?) ose Kamitsumiyaō (上 宫 王?). Në Kojiki, emri i tij duket si Kamitsumiya nuk Umayado nuk Toyotomimi nuk Mikoto (上 宫 之 厩 戸 豊 聡 耳 命?). Në shoki Nihon, përveç Umayado nuk ōji, ai njihet si 豊 耳 徳 聡 圣, 豊 聡 耳 法 大王, dhe 法 主 王.

Sipas Shimbun Tokio, 10 shkurt 2008, profesor i Universitetit Chubu argumentuar Ōyama seiichi Princi Shōtoku nuk ishte person historik në të gjitha.[6] Shumë historianë të tjera mosmarrëveshje këtë pretendim